Potkutekniikkaleiri Rovaniemellä 21. - 22.3.

2.4.2009

Jan Tuominen pitää hanskoja kun Tomas lyö. (Voit suurentaa kuvat klikkaamalla niitä.)
Jan Tuominen pitää hanskoja kun Tomas lyö. (Voit suurentaa kuvat klikkaamalla niitä.)
Kiertopotkujen poimintaa.
Kiertopotkujen poimintaa.
Tomas ja Paula Kamula harjoittelevat. Artikkelin kirjoittaja levitoi taustalla vasemmalla.
Tomas ja Paula Kamula harjoittelevat. Artikkelin kirjoittaja levitoi taustalla vasemmalla.
Tomas, Elina ja Lepa.
Tomas, Elina ja Lepa.

MMA Rovaniemen potkutekniikkaleiriä vetämään Lapin pääkaupunkiin saapui jo kolmatta kertaa oululainen Leif ”Lepa” Stenius Kickboxing Teamista.

Leirin tarkoituksena oli kehittää nuoren seuran harrastajien potkutaitoja ja antaa ohjaajille ideoita tuleviin treeneihin. Rovaniemen lisäksi leirillä oli treenaajia myös Oulusta ja Kemistä. Kyselin leirituntoja paitsi vetäjältä itseltään, myös parilta leiriläiseltä: puolisen vuotta potkunyrkkeilleeltä Elina Uusi-Illikaiselta ja vajaan vuoden pääasiassa vapaaottelua tahkonneelta Tomas Baumannilta, jolle leiri toimi samalla viimeistelyharjoituksena Oulu Fight -vapaaottelukisoihin.

Leiri aloitettiin lauantaina perusasioista yksittäisillä kiertopotkuilla ja niiden torjunnoilla. Potkujen jälkeen käytiin lyhyesti läpi suorien tekniikkaa. Näistä edettiinkin yksinkertaisiin kombinaatioihin, joissa aiemmin opittuja asioita yhdisteltiin. Tuoreiden harrastajien mm. tasapainossa olleiden ongelmien takia tässä vaiheessa ei vielä tehty kovin vaikeita harjoituksia. Treenin loppuun sparrattiin muutama erä, joissa parit jaettiin mahdollisuuksien mukaan niin, että osapuolet olisivat eri seuroista.

Ensimmäisen treenin lopuksi pidettiin lyhyt toivetilaisuus, jossa leiriläiset saivat esittää pyyntöjä leirin jatkoa ajatellen. Tomas kertoi kokeneempien ottelijoiden lyöntivoiman ja erityisesti vartalokoukkujen tehon tulleen yllätyksenä ja toivoi niitä käytävän läpi. Toiveista suurin osa ehdittiinkin toteuttaa – niin myös tämä. Treenien välissä Lepa piti isäntäseuran ohjaajille lyhyen luennon peruskurssin ohjaamisesta ja erityisesti potkujen opettamisesta aloittelijoille.

Lauantain iltatreeneissä opeteltiin aiemmin toivottua pyyhkäisyä yhdistettynä lyöntiin sekä vartalokoukkuja. Tomasin lisäksi myös Elina sanoi vartalokoukkujen olleen uusi tuttavuus. Loppuun tehtiin sekä tavallista sparria että sparria pelkin vartalokoukuin ja potkuin. Lepa halusi ottaa jokaiseen treeniin jonkin verran sparria, koska paikalla oli harjoittelijoita useammasta eri kaupungista ja siten hyvä mahdollisuus saada kokemusta uusista sparrikavereista. Elina kertoi erityisesti ilahtuneensa tästä tilaisuudesta.

Sunnuntaina Oulusta saapui vielä lisää vieraita. Tässä vaiheessa Lepa katsoi yksittäisten tekniikoiden tason parantuneen siinä määrin, että voitiin siirtyä pääasiassa lyöntipotkukombinaatioiden harjoitteluun.
     Kombinaatioiksi valittiin yksinkertaisia ja ottelussakin toimivia perusyhdistelmiä, joita haettiin vastatekniikoina lyöntihyökkäyksiin.
     Tämänkin treenin loppupuolella sparrattiin. Aluksi tehtäväsparrina niin että käytössä olivat vain aiemmin opetetut kombinaatiot ja vartalokoukut, myöhemmin normaalisparrina. Aivan treenin lopuksi tehtiin tekniikkakuntopiiri.

Treenien välillä Lepa piti vyökokeen, jossa antoi samalla palautetta ohjaajille tekniikoiden oikeasta suoritustavasta. Tomasia jäi harmittamaan, ettei hän ollut hoksanut ilmoittautua vyökokeeseen, jonka suorittamiseen olisi nyt ollut hyvä tilaisuus.

Viimeisissä harjoituksissa tehtiin suuret määrät peruskombinaatioita niin, että ne saatiin rullaamaan sujuvasti. Treeni oli selvästi leirin rankin.
     Loppuun tehtiin raskas kuntopiiri ja lyhyt sparriharjoitus, jossa simuloitiin kovan pääosuman saamista pyörimällä nopeasti ja aloittamalla sparri  heti sen jälkeen ennen kuin tasapaino ehti kunnolla palautua. Kova loppujumppa oli erityisesti Tomasin mieleen, kun taas Elina kiinnostui uutena tuttavuutena tulleesta pyörimisharjoituksesta.

Leirin jälkeen Lepa totesi  tyytyväisenä leiriläisten olleen innokkaita oppimaan uutta ja että harjoittelijoiden joukossa oli muutamia todella lahjakkaita potkunyrkkeilijöitä, joilla on edellytykset pitkälle. Myös ohjaajien kiinnostus uuden opin sisäistämiseen sai kiitosta. Seuran harrastajien yleistasokin oli selvästi noussut edellisestä leiristä.

t: Antti Sariola / KBT     > MMA Rovaniemi