Potkunyrkkeilyliiton kevätleiri 16. - 17.5.

22.5.2009

 
Ristiinlyömistä. Miika Lumilampi ja Aleksi Vanninen hiovat kuntoaan World Cupiin. (Klikkaamalla kuvia saat ne isommiksi.)
Ristiinlyömistä. Miika Lumilampi ja Aleksi Vanninen hiovat kuntoaan World Cupiin. (Klikkaamalla kuvia saat ne isommiksi.)
     
Tästä lähtee. Mikko Tirronen ja Alexey Khramov harjoittelevat lyömistä.
Tästä lähtee. Mikko Tirronen ja Alexey Khramov harjoittelevat lyömistä.
 
Tosta välistä vaan. Pasi havainnollistaa ristiinlyömistä Aleksi Vannisen suojauksen läpi.
Tosta välistä vaan. Pasi havainnollistaa ristiinlyömistä Aleksi Vannisen suojauksen läpi.
 
Uskoiskohan tuota? Pasi korjaa Leena Hujasen tekniikkaa.
Uskoiskohan tuota? Pasi korjaa Leena Hujasen tekniikkaa.

Potkunyrkkeilyliiton kevätleiri pidettiin tänä vuonna 16.-17.5. Savon kalakukkokaupunki Kuopiossa, jonka tilavaan väestönsuojaan rakennettu tatami tarjoaa hyvät puitteet suurille harjoittelijamäärille.

Leirille olikin saapunut lähes 70 innokasta potkunyrkkeilijää Kuopion lisäksi ainakin Lappeenrannasta ja Oulusta saamaan oppia potkunyrkkeilyn maailmanmestarilta ja Suomen maajoukkueen päävalmentajalta Pasi Rantalalta.

 

- Leiri painottui tekniikkaan ja erityisesti ristiinlyömiseen. Teema oli jatkoa Kuopiossa viime marraskuussa pitämälleni leirille, jossa ristiinlyömisen perusteita käytiin läpi lähinnä paikaltaan. Nyt haettiin jo liikkuvampaa ja ottelunomaisempaa suoritusta, Pasi valotti leirin taustoja.

 

Leirin toisena teemana oli poistuminen vastustajan iskulinjalta. Leirillä ei varsinaisesti sparrattu, mutta osa kilpailijoista kävi harjoitusten loppupuolella kehässä sparraamassa keskenään.

 

Lauantaipäivä aloitettiin lyömällä takasuoraa ristiin vastustajan takasuoralla tapahtuvaan hyökkäykseen. Tästä edettiin väistön kautta lyhyeen jatkoon, joka päättyi alapotkuun, vartalopotkuun tai polvipotkuun oman valinnan mukaan, koska paikalla oli kilpailijoita, jotka valmistautuivat eri säännöin tapahtuviin otteluihin. Loppuun tehtiin räjähtävän voiman harjoitus erilaisilla hyppypunnerruksilla. Lauantain toinen treeni oli pyhitetty etusuoran kontraamiseen lyömällä oma etusuora ristiin. Tästä jatkettiin kahdella eri tavalla: sivuliikkeeseen yhdistetyllä kohokoukulla ja suoran ja potkun yhdistelmällä. Toistoja tehtiin molemmissa treeneissä todella paljon, jotta harjoittelijat saivat ajettua tekniikoita sisään. Päivän lopuksi kiusattiin vielä hiukan vatsalihaksia.

 

Sunnuntain ensimmäisissä treeneissä siirryttiin iskulinjalta poistumiseen. Treeni aloitettiin torjumalla alapotku ja siihen tehtiin vastahyökkäyskombinaatio, jossa liikuttiin sivulle lähes vastustajan taakse. Kombinaatiota pidennettiin pienin muutoksin tekniikka kerrallaan. Näin varsin pitkä ja vaikea  suoritus saatiin sujumaan jopa aloittelijoilta. Harjoituskerta lopetettiin lyönein tehtyyn lyhyeen tempo-voima-harjoitukseen. Leirin viimeinen harjoitus tehtiin potkutyynyillä. Aluksi tehtiin alapotkua vastaiskuna suoriin lyönteihin molemmin puolin. Tässä haettiin kovia potkuja oikeasta paikasta pitkillä erillä. Tekniikkaosion jälkeen tehtiin taas tempo-voima-harjoitus tällä kertaa jaloilla potkutyynyihin ja aivan loppuun räjähtävä vatsalihasharjoitus, jossa siinäkin käytettiin tyynyjä hyväksi.

 

- Harjoitteet rupesivat lopussa menemään jo ihan mukavasti, Pasi kertoi leirin lopuksi ja jatkoi: - Tietysti aina voisi parantaa, mutta jos alan säätämään jokaisen tekniikkaa, siihen menee varttitunti oppilasta kohti ja siihen ei riitä aika leirillä. Tavoitteena oli opettaa paikkojen hakemista niin, että tarjoutuvat paikat voitaisiin käyttää fiksusti hyväksi.

 

Koko leirin ajan Pasi korostikin opetuksessaan sitä, kuinka tärkeää on otella järkevästi. Tappelutyylillä - voimalla, vauhdilla ja kovuudella - pärjää tiettyyn rajaan asti, mutta lopulta taito-ottelija vie kuitenkin voiton.

 

Kyselin tunnelmia myös tuoreelta alapotkujen alle 75-kiloisten suomenmestarilta ja SM-kisojen parhaaksi ottelijaksikin valitulta Lappeenrannan Kickboxing Clubin Mikko Tirroselta, joka valmistautui parhaillaan päättämään kautensa thainyrkkeilyn salikisoihin.

 

- Koko Leiri-idea lähti siitä, kun kuopiolaistaustainen seurakaverini Niko Karhunen mainosti leiriä. Siitä sitten päätimme lähteä porukalla treenaamaan tänne, Mikko kertoi vilkuillen samalla autolastillista treenikavereitaan. Oikeastaan kuvittelin Kuopion olevan vähän lähempänä, hän hymähti lopuksi.

 

- Eniten odotin leiriltä sparraamista uusien kaverien kanssa. Itse leirillähän ei varsimaisesti sparrattu, mutta minä ja venäläisvahvistuksemme Alexey Khramov pääsimme erikseen kehään sparraamaan World Cupiin valmistautuvia Aleksi Vannista ja Miika Lumilampea. Tulin myös hakemaan uutta ideaa treeneihin ja sitä sainkin. Aion jatkossa tehdä omissa treeneissä välillä enemmän toistoja ja yksi todella näppärä kombinaatiokin löytyi hinkattavaksi.

 

- Leirihän noudatti melko perinteistä konseptia, jossa muutamaa juttua rakenneltiin aika paljon. Varsinaisia yllätyksiä ei siinä suhteessa tullut, mutta olin odottanut, että kaikki sparraisivat. Se oli hienoa, että Pasi huomioi erilaisiin matseihin valmistautuvat ottelijat opetuksessa, eikä minkäänlaista lajikateutta esiintynyt siitä, että olen menossa ”väärän” lajin kisoihin. Lopuksi voisin sanoa, että leireily kannattaa aina, Mikko lähetti terveisiä lukijoille.

 

Leireilyyn onkin mahdollisuuksia esimerkiksi Potkunyrkkeilyliiton kesäleirillä, jolle haetaan parhaillaan tasokasta ulkomaista ohjaajaa. Osanotto on toivottavasti runsasta ympäri Suomen.

Leirikokemukset kirjasi: Antti Sariola.
Kuvat otti: Joona Vauhkonen.