Potkunyrkkeilyliiton talvileiri 6. - 7.2.

17.2.2010

Lauri Suomela valmistautuu treeniin.
Lauri Suomela valmistautuu treeniin.
Jere tarinoi tulevaisuuden suunnitelmistaan.
Jere tarinoi tulevaisuuden suunnitelmistaan.
Pitkän linjan harrastaja Jarmo Sipola.
Pitkän linjan harrastaja Jarmo Sipola.
Mestari ja oppilas yhteispotretissa.
Mestari ja oppilas yhteispotretissa.

Potkunyrkkeilyliiton talvileiri vietettiin perinteiseen tapaan Oulussa ja isäntänä toimi pohjoisen suurseura Kickboxing Team.

Leiripaikaksi oli varattu Värtön liikuntahallin tilava painisali, jolle tulikin käyttöä, kun noin 50 potkunyrkkeilijää saapui hiomaan taitojaan maailmanmestari Jere Reinikaisen johdolla. Leiriläisiä oli Oulun lisäksi ainakin Vaasasta, Jyväskylästä, Kuopiosta, Kokkolasta, Raahesta, Kemistä ja Rovaniemeltä.

 

Leirillä käytiin läpi erityisesti Jeren ominta spesiaalialuetta, tehokasta potkimista yläpotkuotteluissa. Harjoituksissa keskityttiin vastustajan hyökkäyksen kuittaamiseen omalla kiertopotkulla ja tämän jälkeisillä lyönneillä. Erityistä huomiota kiinnitettiin etäisyyden säilyttämiseen lyöntien aikana niin, että saadaan mahdollisuus uusille tehokkaille potkuille. Sunnuntaina käytiin läpi lisäksi vastustajan hyökkäyksen estämistä etupotkulla. Leirin yhteydessä pidettiin myös vyökoe, jossa Jeren sisko Sini Kuivalainen suoritti sinisen vyön. Graduoijina toimivat Jere ja isäntäseuran Leif ”Lepa” Stenius.

 

Leiriläisten nuorimpiin kuului Kickboxing Teamia edustava ja Leif Steniuksen valmentama 14-vuotias Lauri Suomela, joka on ehtinyt kiertää jo kilpakehiäkin viime vuoden keväästä alkaen. Lauri kertoi vammojen haitanneen hänen harjoitteluaan, mutta leirin annin olleen muuten positiivista. Erityisesti hän kiitteli kuittaamisen tärkeyden korostamista ja perusasioiden runsasta kertaamista. Leirillä käydyt tekniikat kovapotkuinen nuorukainen koki myös omaan tyyliinsä hyvin sopiviksi.

 

Lauri oli jo päässyt sparraamaan mestaria itseään ja koki tähän osumisen hankalaksi. Mutta ehkä vielä jonain päivänä... Sivusta kuultuna Jere kyllä kehui sparrikaveriaan vuolain sanoin ja muutama vinkkikin löytyi erityisesti iskujenvaihdon jälkitilanteisiin.

 

Osallistujien vanhempaa kaartia puolestaan edusti kuulovammainen Jarmo Sipola, joka on aloittanut potkunyrkkeilyn samana vuonna jona Lauri syntyi. Pitkästä kokemuksestaan huolimatta Jarmo kertoi oppivansa aina uutta jokaiselta leiriltä. Oppimisen varmistamiseksi Jarmolla olikin harjoituksissa mukanaan viittomakielen tulkki. Erityisen hyvinä asioina tällä leirillä Jarmo koki hyvän ilmapiirin ja taitavan ohjaajan.

 

Jere itse puolestaan kehui kaikkien leiriläisten treeniasennetta. Lyöntitekniikan hän myös katsoi olevan useimmilla varsin hyvässä kuosissa harjoittelumääriin nähden. Parannettavaa sen sijaan löytyi erityisesti tasapainosta, jälkitilanteista ja tilanteista poistumisesta samalla suojaten.

 

Miten sitten voi tulla Jeren kaltaiseksi potkukoneeksi? Alkusysäyksenä potkuvoittoiselle tyylilleen Jere näki sen, että uransa alkuvaiheessa juniorina hän oli yleensä harjoituskavereitaan pienempi ja koetti siksi vastata näiden lyöntihyökkäyksiin lähinnä potkimalla ja liikkumalla. Suuri edistysaskel tapahtui myös siirryttäessä Vantaan Kamppailukeskuksen Pasi Rantalan valmennukseen. Tämä korjasi muutamia perusasioita Jeren paketissa: asentoa muutettiin pystymmäksi, lantiota ja tukijalkaa käytettiin potkuissa enemmän ja potkujen palautusta tasapainoiseen asentoon jauhettiin loputtomasti. Kyse ei siis ole taikatempuista, vaan yksinkertaisista perusasioista ja kovasta työstä – kuten yleensä.

 

Kilpailullisia tavoitteita lähes kaiken mahdollisen voittaneella Jerellä ei enää ole, mutta 19 vuoden kovan harjoittelun jälkeen hän kokee potkunyrkkeilyn niin suureksi osaksi elämäänsä, ettei tahdo jättää sitä taakseenkaan. Jere onkin nähty viime aikoina monissa kilpailuissa mm. huoltajan roolissa. Varsinaisia lajitreenejä Jerellä kertyy viikossa parisen kappaletta, minkä lisäksi saman verran muuta liikuntaa.

 

Suomen potkunyrkkeily-yhteisöllä onkin syytä tyytyväisyyteen siitä, että kautta aikojen menestynein ottelijamme ei ole jättämässä meitä, vaan on nyt kilpauran jälkeenkin jakamassa kehissä kerättyä tietotaitoaan uusille ottelijasukupolville.

Antti Sariola, Jigotai