Markus Hakulinen ohjasi talvileirin Oulussa

19.3.2011

Makella menee hyvin.
Makella menee hyvin.
Aleksi (vas.) ja Lauri sparraavat.
Aleksi (vas.) ja Lauri sparraavat.
Pojat jumpan jälkeen.
Pojat jumpan jälkeen.
Leirin loppurutistus.
Leirin loppurutistus.

Potkunyrkkeilyliiton vuotuinen talvileiri pidettiin vakiintuneeseen tapaan Oulussa Pohjois-Suomen suurimman potkunyrkkeilyseuran Kickboxing Teamin isännöidessä tapahtumaa. Vetäjäksi oli saatu vuoden 2006 Euroopan mestari Markus Hakulinen Vantaan Kamppailukeskuksesta. Treenaajia paikalle saapui yhteensä nelisenkymmentä.

Leirillä Markus veti monipuolisia harjoitteita, joista varmasti jokaiselle jäi jotain käteen. Leiri alkoi käsillä tapahtuvan lähiottelun harjoittelulla, jossa käytiin läpi sekä hyökkäämistä läheltä käsillä että vastustajan hyökkäysten passaamista. Seuraavat kaksi harjoitusta keskityttiin etusuoran ja potkuhyökkäysten pois ottamiseen ja kuittaamiseen. Opeteltuja tekniikoita ja taktiikoita testattiin myös sparrissa. Leirin lopuksi Markus veti henkisesti hiukan kevyemmän harjoituksen, jossa käytiin läpi mm. kiertolyöntiä ja hyppypolvipotkua. Loppuun otettiin vielä kropasta kaikki irti säkkiharjoituksella.

 

Leiriläisten joukossa yksi pari herätti selvästi huomiota teknisellä osaamisellaan. Eikä ihme, sillä siinä treenasivat EM-kisoissakin Suomea edustanut Kuopio Fighter Clubin Aleksi Vanninen ja isäntäseuran vasta 15-vuotias junioriottelija Lauri Suomela. Kävimmekin kyselemässä taistelijoilta hieman leirin annista.

 

- Uutta ajatusta sain lähinnä alapotkujen blokkaamiseen ja siitä kuittaamiseen. Ja lisäksi koskemattomuuteen, Aleksi kertoo mietteliäänä. Kisauran seuraavia tavoitteitakin hän suostuu valottamaan: - Brasilian World Cup on seuraavana vuorossa ja olisin tosi ylpeä, jos pääsisin MM-kisoihin edustamaan Suomea. Haastattelun aikana Aleksi teippailee jalkaansa ja vakuuttaa samalla: - Tämä on vain pikkuvamma, ei haittaa ottelemista.

 

Vaikka sivusta katsottuna asiaa ei olisi huomannut, Laurin treenit eivät menneet yhtä hyvin. - Sparrit meni huonosti kun olen sairastellut pari viikkoa ja tuntuma vähän kadonnut. Lähiottelu nyt meni vähän paremmin, nuorukainen analysoi. - Seuraavana on vuorossa Oulun KBT-kisat huhtikuussa ja sitten nuorten SM:t kun vihdoin pääsen iän puolesta sinne osallistumaan.

 

Entä mitä mieltä mestari itse oli leiristä? Kysyimme myös Markuksen mietteitä.

 

- Ajatuksena minulla oli opettaa teknistä ottelua ja taktista ajattelua. Että ei vain roiskittaisi vaan olisi vähän ajatusta tekemisessä. Lisäksi halusin antaa ihmisille pikemminkin uusia harjoitteita kuin uusia tekniikoita. Se sujuikin hyvin, koska leiriläisistä harva oli ihan aloittelija ja perusasiat olivat kunnossa niin, että saatettiin keskittyä enemmän taktiikkapuoleen. Toivottavasti kaikki saivat jotain ajatusta ja uutta näkökantaa asioihin.

 

Markus on kuulunut pitkään maajoukkueen eliittiin, mutta jalkavamma vuonna 2007 oli vähällä panna pisteen hienolle kisauralle ja piti Markuksen pois kehistä pari vuotta. Nyt mestari on kuitenkin palannut ja kiertänyt vuoden kansainvälisiä turnauksia; viimeisimpänä saavutuksenaan Est Openin voitto. Markuksen jatkosuunnitelmat luonnollisesti kiinnostavat potkunyrkkeilyväkeä, joten pyysimme häntä valottamaan niitä.

 

- Seuraavaksi lähdetään mm. Aleksin kanssa Brasilian World Cupiin. Sieltä on tavoitteena tietysti voitto, eihän tässä lajissa pistesijoja kannata hakea. Ensi kaudella päätavoitteena on kaapista vielä puuttuva MM-kisojen kultamitali. Se kyllä houkuttaa. Ammattilaismatseja en enää ota, koska en näillä resursseilla pysty panostamaan niin paljon kuin mitä kunnon ammattilaisotteleminen vaatisi. Otan mieluummin kovia amatöörimatseja kuin hakkaan jotain taksikuskeja, Markus kertoo jatkosuunnitelmistaan.

 

Kaiken sujuessa hyvin Markus on ilman muuta Suomen parhaita mestarikandidaatteja syksyn MM-kisoissa. Leirillä hän osoitti myös, että osaamista löytyy paitsi suoritus- myös ohjauspuolelta. Huippu-urheilijoiden arvo lajille ei olekaan pelkästään näiden omissa saavutuksissa vaan myös siinä, mitä he voivat antaa muille.