Niklas Winberg ohjasi syysleirin

11.12.2011

Niklas Winberg valmistautuu harjoitusten vetoon.
Niklas Winberg valmistautuu harjoitusten vetoon.
Leiriläiset valmistautuvat.
Leiriläiset valmistautuvat.
Niklas opettaa lyöntitekniikkaa. Apuna Jukka Mikkonen.
Niklas opettaa lyöntitekniikkaa. Apuna Jukka Mikkonen.
Niklas opettaa potkutekniikkaa.
Niklas opettaa potkutekniikkaa.
Niklaksen potkussa on painoa.
Niklaksen potkussa on painoa.

Niklas Winberg ohjasi Potkunyrkkeilyliiton syysleirin GB Gymin harjoitussalilla viikonloppuna 3.-4.12. Paikalle saapui yli 40 harrastajaa. Useimmat pääkaupunkiseudun seurat olivat edustettuina ja pitkämatkalaisia oli saapunut ainakin Lappeenrannasta, Vaasasta, Hämeenlinnasta ja Lahdesta.

Niklas Winberg on ehkä tuoreemmille harrastajille hieman tuntemattomampi kasvo. 2000-luvun alkupuolella hän ansioitui etenkin ammattilaisotteluissa ja teki pioneeritoimintaa alapotkujen ja K1-sääntöjen osalta Suomessa. Niklaksen ammattilaisuran tunnetuin vastustaja oli kreikkalainen ”Iron” Mike Zambidis.

 

- Oman uran tähtihetkiä on ammattilaisottelut ulkomailla. Etenkin ISKA-liiton tittelimatsia ennen päätin että jos sen vyön saan niin en riisu sitä viikkoon. Ja niin se sitten melkein menikin. Myös ensimmäinen SM-voitto Vaasassa vuonna 1997 on jäänyt mieleen. Siihen aikaanhan ei ollut vielä SM-turnausta, vaan mestaruudesta otettiin yksi viiden erän matsi, Niklas kertoi saavutuksistaan.

 

Niklas on viime vuosina viettänyt potkunyrkkeilyn suhteen lievää hiljaiseloa ja keskittynyt vapaaottelijoiden pystyvalmennukseen. Nyt saatiinkin siis hieman erilaista näkemystä suurleirien vakiovetäjien oppien rinnalle. Lauantaina keskityttiin erilaisiin alapotkukombinaatioihin, joissa lyöntien jälkeen haettiin osuma vastustajan reisiin. Ideana oli tulla vastustajaa päin väellä ja voimalla ilman suurempia väistelyitä. Sunnuntain ensimmäiset harjoitukset keskittyivät polvipotkuihin ja toisissa harjoituksissa niklas opetti rytminvaihtoa käsillä. Ensin haettiin kevyttä naputtelua kohti vastustajaa ja siitä siirryttiin väistön kautta voimakkaaseen kombinaatioon.

 

Opetuksessaan Niklas painotti jatkuvasti sitä, millaiseen tyyliin mikin tekniikka sopii. Esimerkiksi polvipotkujen käyttö riippuu hänen mukaansa paljon otteluasennon korkeudesta ja siitä suosiiko ottelija tai tämän vastustaja voimakasta eteenpäin menoa vai liikkumista kaukana. Tällaiset strategiset opit voivat usein antaa leiriläisille jopa enemmän kuin uudet tekniikat ja niiden yhdistelmät. Leirin sisältö oli pajolti sitä, mitä Niklas itse nykyään treenaa ja opettaa valmennettavilleen.

 

- Mitään mullistavia uusia tekniikoita en opeta. Harvoinhan niitä kellään onkaan. Enemmän ajattelin opettaa omaa tyyliä tehdä tekniikoita ja harjoitella asioita. Joillakin ne sujuivat paremmin kuin toisilla ja erityisesti perusasento vaikutti siihen, mitä kukin sai tehtyä ja mitä ei, Niklas analysoi leirin antia oppilaille.

 

- Oma ajatusmaailmani on se, että yksinkertainen on kaunista. Tosin ajan myötä hommaan on tullut lisää nyansseja. Treenatessa pitäisi malttaa tehdä iisisti ja oikein - on parempi tehdä vähän asioita oikein kuin paljon väärin. Jokaisella ottelijalla on omat vahvuutensa ja niiden treenaamiseen kannattaa keskittyä. Muu osa tekemisestä sitten tukee näitä vahvuuksia. Itse uskon nykyään voiman merkitykseen paljon enemmän kuin ennen. Jos saisin kääntää kelloa taaksepäin, niin minustakin tulisi aika erilainen ottelija kuin mitä olin, Niklas filosofoi.

 

Niklas Winberg on kokenut ja tarkka opettaja, jolla on sekä silmää asioille että tarkkaan mietitty filosofia tekemisen takana. Olikin hienoa, että tätä oppia saatiin levitettyä taas useisiin seuroihin.