Syysleiri Järvenpäässä

17.11.2013

Yhteiskuva sunnuntailta
Yhteiskuva sunnuntailta
Vadim Ukraintsev
Vadim Ukraintsev
Vadim opetti hauskan painikilpailun lämmittelyksi.
Vadim opetti hauskan painikilpailun lämmittelyksi.
Potkuopetusta.
Potkuopetusta.
Tekniikkaa haettiin ensin ilmaan.
Tekniikkaa haettiin ensin ilmaan.

Potkunyrkkeilyliiton syysleiri vedettiin poikkeuksellisesti ulkomaalaisvoimin, kun Järvenpään Kehäkarhujen salille saapui Venäjän Potkunyrkkeilyliiton päävalmentaja Vadim Ukraintsev.

Venäjä on vuodesta toiseen ollut potkunyrkkeilyn arvokisojen menestynein maa ja Vadim itse on maailman-, euroopan- ja venäjänmestari, joten huipputason oppia oli lupa odottaa.

Leirin harjoitukset keskittyivät hieman normaalia vaikeampiin tekniikkoihin mutta kokeneena valmentajana Vadim opetti ne pala palalta ja tarvittaessa helpomman version ensin niin että kaikki saivat juonen päästä kiinni. Tutuiksi tulivat mm. takapotku, takakiertopotku, koukkupotku ja pyyhkäisy. Paitsi näitä vaikeampia potkutekniikoita, Vadim opetti paljon myös sisäänmenoa lyönteihin ja siitä jatkoa lähiottelussa. Sisäänmenoissa Vadim painotti painonsiirron ja jalkojen liikkeen tärkeyttä.

Harjoitukset olivat melko kevyitä, jotta kaikki jaksoivat omaksua uutta oppia ja monimutkaisempia tekniikoita myös toisena päivänä. Vadim opetti jonkin verran myös venäläisiä fysiikkaharjoituksia, joita hän käyttää omilla ottelijoillaan, mutta nämä harjoitteet pidettiin esimerkinomaisina niin ettei rasitus kasvanut kohtuuttomaksi.

Leiri oli varsin suosittu ja Vadim Ukraintsevin oppeja saapui hakemaan lähes 70 potkunyrkkeilijää ympäri Suomen mm. Jyväskylästä, Oulusta, Lappeenrannasta ja lukuisista Etelä-Suomen seuroista. Isäntäseura Järvenpään Kehäkarhut oli luonnollisesti vahvasti edustettuna. Paikalle saapui harjoittelemaan yhteensä kolme potkunyrkkeilyn maailmanmestaria ja näiden lisäksi lukuisia arvokisaedustajia. Kehäkarhujen uusi yli 600 neliön sali tarjosi myös loistavat puitteet suurtapahtuman järjestämiselle.

Vadim Ukraintsev antoi myös neuvoja suomalaisille potkunyrkkeilijöille:

- Venäläinen potkunyrkkeily eroaa suomalaisesta eniten siinä, että venäläisillä käsitekniikkaan on panostettu enemmän. Mielestäni suomalaisten kilpailijoiden kannattaisi panostaa erityisesti käsitekniikkaan ja sparrata paljon. Jokaisen ottelijan kannattaa myös kehittää itselleen lempitekniikoita, jotka osaa todella hyvin. Aloittelijoiden taas kannattaa opetella ensin perustekniikat hyvin ja keskittyä erityisesti painonsiirron hallitsemiseen. Halusin tällä leirillä paneutua erityisesti vaikeampiin tekniikoihin, koska perustekniikat hallitaan jo Suomessa, Vadim kertoi ajatuksiaan leiristä.

Syysleiri oli huomattava menestys ja erinomainen jatko kesäleirillä vierailleen Alexey Tokarevin opeille. Yhteistyö Venäjän kanssa on luonnollinen kehityssuunta suomalaiselle potkunyrkkeilylle ja venäläisillä huippuvalmentajilla on meille paljon annettavaa. Yhteistyö idän suuntaan tuleekin siksi varmasti jatkumaan ja laajentumaan tulevaisuudessa.