Alexey Tokarev ohjasi kesäleirin

3.9.2016

Yhteiskuva
Yhteiskuva
Alexey Tokarev
Alexey Tokarev
Tampereen Ju-jutsukoulun valmentaja Jani Ikävalko
Tampereen Ju-jutsukoulun valmentaja Jani Ikävalko
Väkeä rivissä
Väkeä rivissä
Mustat vyöt harjoittelevat. Shamil Seifulla potkaisee ja Teijo Ukkonen torjuu.
Mustat vyöt harjoittelevat. Shamil Seifulla potkaisee ja Teijo Ukkonen torjuu.
Opetusta
Opetusta
Jalkahippaa
Jalkahippaa
Antidoping-tietoisku
Antidoping-tietoisku

Alexey Tokarevin ohjaama kesäleiri keräsi harrastajat ympäri Suomea Hämeenlinnan Kushin-Kanin salille harjoittelemaan venäläisen koulukunnan potkunyrkkeilyä.

Tämänvuotisen kesäleirin ohjaajaksi oli saatu venäläinen Alexey Tokarev, joka on ohjannut Suomessa suurleirejä aiemminkin ja on ollut todella pidetty ohjaaja. Tokarev on saavuttanut urallaan yhteensä viisi maailmanmestaruutta, joista kaksi amatöörinä ja kolme ammattilaisena. Thainyrkkeilyssä Tokarev on Venäjän mestari.

Mestarin oppeja hakemaan saapui satakunta potkunyrkkeilijää ympäri Suomen. Suurimmalla joukolla oli liikkeellä Vantaan Kamppailukeskus, josta saapui parikymmentä harrastajaa. Myös mm. isäntäseura Kushin-Kan ja oululainen Kickboxing Team olivat isolla porukalla mukana.

Leiri käsitti perinteiseen tapaan neljät harjoitukset, joista ensimmäinen suoritettiin ilman varusteita ideoihin ja tekniikkoihin tutustuen. Leirin kantavana ideana oli välitön kontraus vastustajan hyökkäykseen ja monissa tekniikoissa korostettiin vastustajan hyökkäyslinjalta poistumista. 

Alexey itse kertoi että hänen tarkoituksensa oli opettaa suomalaispotkunyrkkeilijöille venäläistä ottelutyyliä, jossa oleellista on vastustajan hämääminen ja oman taktiikan mukauttaminen vastustajan tekemisen mukaan ottelun aikana. Suomalaisen tyylin hän näki selvästi suoraviivaisemmaksi. Alexey suosittelikin suomalaisottelijoita harjoittelemaan monipuolisempaa tyyliä, jossa tehdään laajaa tekniikavalikoimaa erilaisista asennoista. Aloittelijavaiheessa on kuitenkin syytä opetella ensin hyvä perusasento ja puolustus, josta on helppo tehdä omia hyökkäyksiä. Urheilulliseen fysiikkaan panostamista hän piti myös tärkeänä.

Alexeyn valmennusfilosofia näkyi myös harjoituksissa. Useita kertoja harjoiteltiin samantyyppisiä yhdistelmiä etu- ja takakädellä aloittaen tavallaan peilikuvina. Välillä tehtiin myös nopeita puolenvaihtoja kesken tekniikkasarjan. Kombinaatiot perustuivat aina siihen, että vastustajan huomio saatiin pois ratkaisusuorituksesta.

Leiriohjelmaan kuului myös ADT:n järjestämä andidopingluento sekä tietoisku aiheesta koko leiriväelle. Kaikille leiriläisille jaettiin samalla ADT:n infovihkonen. Lauantai-iltana pidettiin vyökokeet, joissa suoritettiin yksi ruskea vyö sekä kolme vihreää.

Yksi suurleirien tehtävistä on tuoda eri seurojen potkunyrkkelijöitä yhteen verkostoitumaan keskenään. Erityisesti uusille seuroille tämä on hieno mahdollisuus ja tänä vuonna Potkunyrkkeilyliiton jäseneksi liittyneen Tampereen Ju-jutsukoulun valmentaja Jani Ikävalko olikin tullut paikalle hakemaan oppia. Jani on aloittanut potkunyrkkeilyuransa Oulussa ja voitti takavuosina Suomen mestaruudenkin.

Jani kertoi yllätttyneensä erityisesti siitä kuinka rento ja positiivinen vetäjä Alexey oli. Odotukset kun olivat perinteisessä jäykässä itäblokin valmennuskulttuurissa. Uusia ideoita tuli liikkumiseen ja nopeisiin vastahyökkäyksiin sekä väistön kautta sisällemenoon. Kuitenkin yhtä tärkeänä kuin uuden opin, Jani näki sosiaalisen puolen ja mahdollisuuden rakentaa kontakteja muihin seuroihin.

Koko leirillä vallitsikin iloinen ja rento tunnelma, kun eri seurojen jäsenet harjoittelivat keskenään. Vaikka potkunyrkkeily on kova kilpalaji, yhteistyö hyödyttää kaikkia. Kannattaa siis ehdottomasti osallistua sekä alueellisille leireille että liiton suurleireille, joista on seuraavana vuorossa syysleiri Helsingin GB Gymillä 26.-27.11.