”Potkiminen on parasta”

Teksti ja kuvat: Mari Mäkinen

Pippa Laukka yllättyi siitä, miten tehokas ja monipuolinen laji potkunyrkkeily on. Nyt hän harjoittelee säännöllisesti ja pohtii, että potkunyrkkeily tukisi hyvin myös senioreiden terveyttä. 

Pippa Laukka puuskuttaa. Keltaisen paidan selkämys kastuu hiestä. Etummainen suora lähtee räväkästi, ja napakka alapotku nasahtaa valmentajan reiteen. Ilme on keskittynyt, mutta vähän väliä urheilulääkäri nauraa niin, että koko sali raikaa. Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö nyt oltaisi mielekkään tekemisen äärellä.

Kun Olet mitä syöt -ohjelman kuvaukset veivät Pippa Laukan potkunyrkkeilytunnille, se oli menoa heti. Laji imaisi mukaansa, ja nyt Laukka käy potkunyrkkeilemässä puolisonsa kanssa Fire Bodyn tiloissa Helsingin Lauttasaaressa. Tunteja heille vetää potkunyrkkeilyn moninkertainen SM-mitalisti Mauri Cederlöf.
– Jo silloin kuvausten demotunnilla ymmärsin, miten hyvästä ja monipuolisesta lajista on kyse. Olen itse tuskaillut sen kanssa, että en tee lihaskuntoharjoittelua säännöllisesti. Se on kuitenkin tosi tärkeää ja etenkin nyt, kun 50 vuotta  tuli mittariin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potkunyrkkeilystä löytyi tähän mieluisa lääke, ja seuraava tuntia odottaa aina yhtä innolla.
– Potkiminen on ihan parasta, eikä siitä pääse tekemään oikein missään muualla. Pistehanskoja ja säkkiä hakatessa mahdolliset patoutumat ja aggressiot saavat kyytiä, Laukka naurahtaa.
– Ei se välttämättä vielä kauhean hienosti mene, mutta halu oppia ja kehittyä on kova. Olemme nyt tehneet alkeita ja tavoite on se, että liikkeet saisi lähtemään tuolta selkäytimestä. Näin vasta-alkajanakin  olen huomannut, että jo tunnissa voi oppia yksinkertaisia liikesarjoja, hän jatkaa.

Laukka toteaa, että laji sopii hyvin monipuolisesti lähes kaikille. Se kehittää lihaskuntoa, liikkuvuutta ja koko vartalon hallintaa.
– Jos on selkä ja niska-hartiaseudun vaivoja, niin siihenkin potkunyrkkeily on aivan loistava laji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heti ensimmäisien tunnin jälkeen Laukka alkoi miettiä, miten upeasti laji tukisi senioreiden terveyttä. Hän uskoo, että potkunyrkkeilyn harrastaminen vähentäisi kaatumisia, tapaturmia ja vammautumisia. Potkujen takia jalat ovat aktiivisesti mukana, ja se toisi harjoituksiin tärkeän lisän.

– Oma ryhmä +60 -vuotiaille naisille ja miehille, Laukka vinkkaa.

Pippa Laukka on urheillut aina. Viime vuodet harrastuksena on ollut triathlon. Siksi hän hieman yllättyikin, miten tehokkaasti ensimmäinen potkunyrkkeilyharjoitus tuntui koko kehossa.
– Pidän itseäni hyväkuntoisena, mutta kyllä siinä kolme-neljä päivää meni, että pystyi nousemaan tuolilta ylös ähkäisemättä, hän hymähtää.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valmentaja Mauri Cederlöf kertoo, että heidän salillaan potkunyrkkeily on tällä hetkellä ehdottomasti suosituin laji. Etenkin naiset ovat löytäneet sen. Vaikka kyseessä on potkunyrkkeilyn kuntoversio, tekniikat opetellaan huolella.
– Käymme alusta saakka läpi oikeat liikkeet, liikkumisen ja eri tekniikat. Siitä jengi tuntuu kovasti tykkäävään, Cederlöf toteaa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Pippa Laukka
– s. 1970 Helsingissä
– kolme lasta
– lääketieteen lisensiaatti Itä-Suomen yliopisto 1999
– liikuntalääketieteen erikoislääkäri Helsingin yliopisto 2005
– kirjoittanut kirjat Urheilulääkäri- Liiku ja Urheile terveenä (Fitra 2016) sekä Hyvinvoiva nainen (WSOY 2017)
– perehtynyt erityisesti lasten ja nuorten urheiluvammojen hoitoon
– lukuisten huippu-urheilijoiden ja joukkueiden lääkäri: mm.  jääkiekko, uinti, yleisurheilu, amerikkalainen jalkapallo, muodostelmaluistelu

Katso lähin potkunyrkkeilyseurasi tästä.