Lajiesittely

Potkunyrkkeily on erittäin monipuolinen urheilulaji,  joka sopii kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta. Lajissa on kehittynyt kilpailutoiminta, mutta sen kuntomuodot ovat yhä suositumpia. Suomalaiset mies- ja naispotkunyrkkeilijät ovat  voittaneet useita arvokilpailumitaleita.

Potkunyrkkeily eli kickboxing on moderni ja pelkistetyn tehokas kamppailumuoto ja erittäin monipuolinen urheilulaji. Harjoituksiin kuuluu muun muassa lihaskunnon ja kestovoiman parantamista, nopeusharjoitteita, lajivoiman kehittämistä, perustekniikkaa, paritekniikkaa, välineharjoittelua, otteluharjoituksia, nyrkkeilyharjoitteita ja venyttelyä. Potkunyrkkeilyä voi harrastaa myös ilman kilpailullisia tavoitteita. Harjoitella voi kohentaakseen kuntoa, parantaakseen koordinaatiokykyä, hankkiakseen paremman itsepuolustustaidon ja ennen kaikkea nauttiakseen mukavasta harrastuksesta reilujen harjoittelukavereiden kanssa. Iso osa Suomen useasta tuhannesta potkunyrkkeilijästä on mukana kuntoilumielessä.

Otteluita erilaisilla säännöillä

Kickboxing on alkujaan kehitetty täyden kontaktin kilpailumuodoksi. Nykyään ottelumuodot jakautuvat täydellä kontaktilla käytäviin ottelumuotoihin ja kevyellä kontaktilla käytäviin ottelumuotoihin. Eri muotoja ovat Full Contact, Low Kick, Semi Contact, Light Contact ja K1. Suomessa pääpaino kilpailuissa on K1-muodossa.

Potkunyrkkeilyn amatööriottelussa käydään kolme kahden minuutin erää.  Ammattilaisottelun erien kesto ja määrä riippuu ottelumuodosta. Erät ovat kahden tai kolmen minuutin mittaisia ja eriä on kolmesta aina Full Contact -muodon mestaruusottelun 12 erään saakka.

Amatööripotkunyrkkeilyottelussa yksi tärkeimpiä tavoitteita on oman koskemattomuuden turvaaminen, ja siksi ottelijan puolustustaidon merkitys on suuressa roolissa. Amatööriottelussa tyrmäykset ovat harvinaisia. Kehätuomarin tärkein tehtävä on valvoa ottelijoiden turvallisuutta. Epätasaiset ottelut keskeytetään jo hyvissä ajoin. Amatööriotteluissa pyritään aina siihen, että ottelijoiden taidot vastaavat toisiaan. Kuin ottelupareja valitaan, huomioidaan myös ikä, paino ja kokemus. Säännöt varmistavat ottelijoiden turvallisuuden. Kaikilla kilpailijoilla täytyy olla lisenssi ja vakuutus.

Potkunyrkkeily on suosittua myös naisten keskuudessa

Potkunyrkkeilyotteluissa naiset ottelevat  samoilla säännöillä kuin miehet. Naisia on lajin parissa mukana paljon. Monella seuralla on käytössä naisten oma harjoitteluryhmä. Edistyneemmät naiset haluavat kuitenkin usein harjoitella miesten kanssa, jotta esimerkiksi otteluharjoituksista saadaan irti paras mahdollinen hyöty. Naiset ja miehet käyttävät samoja varusteita, mutta ottelussa naisilla on pakollisena varusteena rintasuojus.

Vyöarvojärjestelmä

Potkunyrkkeilyssä on käytössä vyöarvojärjestelmä. Vyöt harjoittelijoiden vyötäröllä tummenevat sitä mukaan, kun taso nousee. Lisää vyöarvoista voit lukea täältä.

Potkunyrkkeilyvarusteet

Jotta harjoittelu olisi mahdollisimman turvallista ja mielekästä, potkunyrkkeilijä tarvitsee seuraavat varusteet:

  • potkunyrkkeilyhousut tai -shortsit
  • säärisuojat
  • alasuojat
  • käsisiteet
  • nyrkkeilyhanskat
  • säkkihanskat
  • hammassuojat
  • nyrkkeilykypärän

Potkunyrkkeilyn historiaa

Potkunyrkkeilyssä on kilpailtu 1960–1970-lukujen vaihteesta lähtien. Suomeen laji rantautui 1980-luvulla. Suomalaiset ovat voittaneet useita EM- ja MM-mitaleita lajin arvokilpailuissa.

Potkunyrkkeily  sai alkunsa 1970-luvulla, kun Yhdysvalloissa päätettiin järjestää kilpailut maan parhaiden karatekoiden ja yhden seuran parhaiden nyrkkeilijöiden välille. Ottelut käytiin nyrkkeilykehässä ja molempien lajien ottelijat saivat käyttää omien lajiensa tekniikoita. Nyrkkeilijät voittivat kaikki ottelut  tyrmäyksellä. Tästä järjestäjät saivat idean kehittää uuden lajin, jossa yhdistyvät nyrkkeilyn käsitekniikat ja karaten jalkatekniikat. Lajin nimi oli alussa Full Contact Karate, mutta muuttui nopeasti kickboxingiksi eli potkunyrkkeilyksi.

Suomeen potkunyrkkeily rantautui 1980-luvun alussa Auvo Niinikedon tuomana. Suomen Potkunyrkkeilyliitto perustettiin vuonna 1994. Suomalaiset ovat saavuttaneet useita EM- ja MM- mitaleita lajin arvokilpailuissa.