Huippu-urheilustrategia

Potkunyrkkeilyn huippu-urheilustrategia 2021 – 2023

Huippu-urheilustrategian tarkoituksena on luoda Suomeen puitteet potkunyrkkeilyn huippu-urheilun ja valmentamisen toimintakulttuurille, jolla taataan urheilijoiden jatkuva kansainvälinen menestys sekä urheilu-uran mielekkyys. Urheilijan valmentamista lähestytään kokonaisvaltaisesti ja pitkäjänteisesti juniori-iästä alkaen. Huippu-urheilustrategia keskittyy potkunyrkkeilyn kehäottelumuotojen urheilijoihin.

Kansainvälisiin arvokisoihin tähtäävät urheilijat hakevat kansainvälisistä kilpailuista kokemusta, ottelutuntumaa ja näyttöjä arvokisavalintoja varten. Kilpailijoiden uran johdonmukainen eteneminen taso kerrallaan mahdollistaa voittamisen kulttuurin oppimisen, jossa kaikilla tasoilla tavoitellaan voittoa pelkän osallistumisen sijaan. Tämä tarkoittaa samalla myös kulttuuria, jossa osallistutaan kisoihin vain sillä tasolla, jossa itsellä on mahdollista menestyä sekä kilpailla turvallisesti.

Suomen Potkunyrkkeilyliiton Huippu-urheilustrategia ladattavissa kokonaisuudessaan PDF-tiedostona Materiaalipankista.

Kilpailujärjestelmä

Toimivassa kilpailujärjestelmässä on kilpailijoita kaikilla viidellä tasolla jatkuvuuden takaamiseksi:

  1. Kansalliset kilpailut, noviisi- ja junioriottelut – aloitteleville kilpailijoille
  2. Kansalliset kilpailut, täyskontaktiottelut – kansallisen tason kilpailijoille
  3. SM-kilpailut – kaikille suomalaisille kilpailijoille, jotka pystyvät ottelemaan Suomen huippujenkin kanssa
  4. Kansainväliset kilpailut – arvokisoihin tähtääville urheilijoille
  5. EM- ja MM-kilpailut – huippu-urheilijoille.

Valmennus

Valmentajakoulutusten ja aktiivisen tiedonjakamisen keinoin pyritään varmistamaan, että kansallinen valmennus- ja kilpailujärjestelmä tukevat mahdollisimman optimaalisesti ja kokonaisvaltaisesti urheilijoiden kehittymistä kilpailu-urallaan. Kilpa- ja huippu-urheilijoiden valmennusosaamisen kehittäminen on yksi strategisista päätavoitteista vuosille 2018 – 2020.

Leiritys

Kilpailijoille järjestetään alueellisesti ja valtakunnallisesti säännöllisiä leirityksiä, jotka tukevat heidän kulloistakin tasoaan. Leireille kutsutaan myös heidän henkilökohtaiset valmentajansa tiedonjaon ja ajatusten vaihdon edistämiseksi:

  • avoimet leirit; liiton alue- ja suurleirit, joihin voi osallistua niin kilpailijat ja kuntoilijat kuin kilpailijaksi aikovatkin, tarkoituksena jakaa uusinta lajitietämystä avoimesti kaikille
  • kv-tason kilpailijoiden leirit; urheilijoille jotka kilpailevat vähintään kansainvälisellä tasolla
  • kv-leirit; kansainvälisiin arvokisoihin valittujen urheilijoiden leirit omien painoluokkiensa ulkomaalaisten huippujen kanssa etenkin sarjoissa, joissa riittävän omankokoisia ja -tasoisia harjoitusvastustajia ei Suomesta löydy.

Antidoping

Antidoping-tietoutta jaetaan kilpailijoille jo kilpailu-uran alusta alkaen.