KOK:n hallitus esittää potkunyrkkeilyn tunnustamista

Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) hallitus on kokouksessaan 10.6.2021 päättänyt esittää Kansainvälistä Potkunyrkkeilyliitto WAKOa (World Association of Kickboxing Organizations) KOK:n tunnustamaksi kansainväliseksi lajiliitoksi ja sitä kautta potkunyrkkeilyä KOK:n tunnustamaksi urheilulajiksi. Lopullinen päätös on määrä tehdä KOK:n kokouksessa Tokion olympialaisten yhteydessä. WAKO sai kolmen vuoden määräaikaisen hyväksynnän KOK:lta vuonna 2018 ja nyt saavutettava hyväksyntä on voimassa toistaiseksi.

– Käytännössä tunnustaminen tarkoittaa kansallisella tasolla sitä, että laji  tulee tunnustetummaksi osaksi suomalaista huippu-urheiluverkostoa ja voi hakea mukaan Suomen olympiakomitean lajien kehittämis- ja tukiprosesseihin. Tietyissä ammattikunnissa arvokilpailuiden ajaksi voi saada virkavapaata, kun laji on Kansainvälisen Olympiakomitean tunnustama, kertoo Olympiakomitean viestintäjohtaja Mika Noronen joitakin käytännön esimerkkejä tunnustamisen hyödyistä.

Tunnustamisen myötä laji tulee osaksi kansainvälistä olympialiikettä ja voi myöhemmin hakea olympiastatusta. Usein se tapahtuu niin, että ensin laji otetaan mukaan esimerkiksi nuorten olympialaisiin tai varsinaisiin olympialaisiin yhtenä vaihtuvista lajeista. Esimerkiksi karate on ensimmäistä kertaa olympialajina Tokiossa, mutta ei ole olympialaisten ohjelmassa Pariisissa 2024.

– Tunnustamisen myötä lajin on mahdollista päästä niin kansainvälisen kuin Euroopan olympiakomitean hallinnoimien monilajisten kisojen ohjelmiin, Noronen kertoo.

Historiallinen päivä potkunyrkkeilylle

WAKOn presidentti Roy Baker toteaa WAKOn tiedotteessa päivän olevan historiallinen potkunyrkkeilylle ja sanoo, että se osoittaa suurta hyväksyntää lajille maailmanlaajuisesti. Hän myös muistuttaa, että hyväksyminen osaksi olympialiikettä tuo mukanaan paljon mahdollisuuksia kansallisille potkunyrkkeilyliitoille, joissa lajin kehitystyö oikeasti tehdään.
– Olemme käyttäneet paljon energiaa lajin ja organisaatiomme kehittämiseen, ja Kansainvälisen  Olympiakomitean tunnustamisprosessi on ollut siinä liikkeellepaneva voima. Olemme kulkeneet pitkän tien, mutta meillä on vielä osa-alueita, joihin pitää keskittyä ja joita pitää parantaa. Olemme onnistuneet tekemään systemaattisesti töitä hyvän hallintotavan, sukupuolten tasa-arvon, läpinäkyvyyden, rehellisyyden, reilun pelin, terveyden ja turvallisuuden sekä koulutuksen edistämiseksi pitäen urheilijan keskiössä, Baker sanoo tiedotteessa.

Kansainvälisen olympiakomitean uutinen uusien lajien hyväksynnästä > > >

WAKOn uutinen KOK:n hyväksynnästä > > >

Uutinen määräaikaisesta tunnustamisesta 2018 > > >