Suomeen kaksi potkunyrkkeilyn EM-kultaa ja yhteensä viisi mitalia

Turkissa käydään potkunyrkkeilyn EM-kilpailut 12.-20.11. Suomalaisottelijat ovat saaneet ottelunsa päätökseen.

Ensimmäisen kullan Suomeen varmisti Järvenpään Kehäkarhujen Akseli Saurama sarjassa full contact – 71 kg. Hän voitti finaalissa ukrainalaisen Stanislav Danichevin kaikin tuomariäänin 3-0. Ennen finaalia Saurama voitti Billy Dolan Gearyn (IRL) 3-0  ja norjalaisen Kian Golpiran 3-0.

Puhelimitse dopingtestin odottelutilasta tavoitettu Saurama totesi tunnelman olevan katossa.
– Tämän tuntuu erittäin hyvältä. Nämä olivat minulle toiset EM-kilpailut aikuisissa. Vuonna 2018 sain pronssia ja nyt tuli kultaa, ottelija riemuitsi.

Ukrainalaista finaalivastustajaa hän kuvailee kovaksi ja taitavaksi.
– Hän on vasenkätinen ja kuten itsellänikin, hänenkin vahvuuteensa on nyrkkeily. Siinä piti miettiä tarkkaan omia lyöntejä eikä lähteä lyömään ristiin. Hämäsin, ja kun kaveri teki liikkeensä, väistin tai annoin tulla suojuksiin ja otin heti jälkitilanteesta ne osumat ja pisteet, Saurama kuvailee taktiikkaansa.

Valmistautuminen oli sujunut hyvin siitäkin huolimatta, että kesällä Unkarin maailmancupissa Sauramalta murtui ranne. Sen parantuminen ja kuntoutus menivät suunnitelmien mukaan ja harjoitukset rakennettiin onnistuneesti toipuva ranne huomioiden. Saurama painottaa, että vaikka töitä on paiskittu tosissaan, sitä ei ole tehty totisena.
– Yksi suuri tekijä onkin ajatusmaailma ja motivaatio. Sellainen liika yrittäminen on poissa. Meillä on seuramme Kehäkarhujen salilla hyvä porukka ja positiivinen meininki, eikä töitä tehdä liikaa kulmat kurtussa, hän kuvailee.

Vanhakosken viimeinen kilpailu

Kushin-kanin Virve Vanhakoski voitti sarjan K1 -70 kg finaalissa kreikkalaisen Despoina Makrin kaikin tuomariäänin 3-0.
– Tuntuu järjettömän hyvältä, vuodesta 2010 aktiivisesti kilpaillut Vanhakoski toteaa heti ottelun jälkeen.
– Urani on ollut aika pitkä ja rikkonainen, ja välillä on usko meinannut loppua. Tätä on odotettu ja tämän eteen on tehty töitä.

Mestaruuden merkitystä korostaa sen, että nämä kisat olivat Vanhakosken viimeiset.
-Tämä oli viimeinen mahdollisuuteni voittaa Euroopan mestaruus. Iän puolesta urani tuli nyt päätökseen, ja siksikin voitto merkitsee todella paljon, 40-vuotias Vanhakoski kertoo.

Hän toteaa, että kreikkalainen oli hankala vastus nopeine alapotkuineen.
– Hänellä on low kick-tausta, ja se näkyi. Hän pysyi kaukana, kädet ylhäällä, ja potki lähellä paljon. En päässyt tällä kertaa ottelemaan omilla vahvuuksilla, eli muun muassa kovalla takakäden suoralla. Onneksi kulmalla valmentaja Pasi Rantala antoi oikeat ohjeet riittävän vahvoihin osumapisteisiin ja siihen, miten estin vastustajat kuittaukset, Vanhakoski kertasi ottelun kulkua.

Mestaruuksien lisäksi hopea ja kaksi pronssia

Hopeaa voittanut  GB Gymin  Noora al-Saffu  (sarja K1 – 52 kg) koki finaalissa 0-3 tappion puolalaista Iwona Nieroda-Zdziebkoa vastaan. Välierässä al-Saffu kaatoi Unkarin Viktoria Dora Palfin 3-0

Pronssia voittivat Espoon Kehähaiden Tatu Maunu sarjassa full contact -63,5 kg ja Vantaan Kamppailuklubin Sanni Holmberg sarjassa K1 – 56 kg. Tatu Maunu voitti matkalla välieriin georgialaisen Emil Khalilovin ja kroatialaisen Robert Rezon. Välierässä voiton vei Dalton John (GBR).

Sanni Holmberg voitti alkuerissä Slovenian Linrong Sangin pistein 2-1, mutta hävisi välierässä Puolan Martyna Kierczynskalle kehätuomarin keskeytyksellä.

Suomeen neljä Euroopan kisa -paikkaa

Suomen joukkueessa otteli yhteensä 16 urheilijaa.  Viisi suomalaisottelijaa kilpaili sarjoissa, joiden kahdeksan parasta sai paikan ensi kesänä Puolassa käytävin Euroopan kisoihin. Paikan lunastivat Tatu Maunu (FC -63.5 kg), Jaakko Haanpää (FC -75 kg), Mira Sjövall (LC-60 kg ja PF-60 kg) ja Tino Shikongo (PF -84 kg).

Kuvat:
Petteri Maunu