Euroopan kisoista potkunyrkkeilypronssia Suomeen

Tamperelainen Mira Sjövall toi Suomeen pronssia Puolassa käytävistä Euroopan kisoissa. Mira otteli Light Contactissa alle 60-kiloisten sarjassa.

Hän voitti alkuotteluissa Alankomaiden Sam Delrockin pistein 2-1 mutta hävisi seminfinaalin 3-0 Slovenian Urska Gazvodanille. Ottelu oli tiukka, ja kahdella tuomarilla oli vain yhden osumapisteen ero.

– Lopputulos harmittaa aivan valtavasti, etenkin kun jatkopaikka oli niin niin lähellä. Pysyin tyynenä ja pyrin ottamaan selkeitä pisteitä, mutta yhden olisi tarvinnut vielä. On ollut kunnia olla osa Suomen olympiajoukkuetta, ja olen tyytyväinen tuomaani mitaliin. Opin tällä matkalla paljon, ja jatkan kasvamista urheilijana, jotta ensi kerralla olen vielä valmiimpi antamaan itsestäni vieläkin enemmän, Mira totesi ottelun jälkeen.

Mira Sjövall otteli myös Point Fightingissa alle 60 kiloisten sarjassa. Siinä hän hävisi ensimmäisen ottelun pistein 14-4 Saksan Giara Mageria vastaan.

Ensimmäisenä suomalaisista kehään nousi Tatu Maunu (FC -63,5 kg). Hän hävisi ottelunsa 1-2 hajaäänituomiolla Norjan Milton Barrios Galarretanille.
– Harmittaa. Odotukset olivat paljon korkeammalla. Hienot kilpailut, joissa olisin ehdottomasti halunnut otella päätyyn asti. Matkan katkeaminen hajaäänitappioon ennen palkintopallia kirpaisee kyllä paljon. Ei voi muuta kuin kehittyä ja otella fiksummin. Matka jatkuu, Maunu pohti Olympiakomitean tiedotteessa.

Jaakko Haanpää (FC -75 kg) koki 3-0 tappion avausottelussa ukrainalaista Tymur Brykovia vastaan.
– Otteluni oli tasainen ja johdin kolmannen erän lopussa vielä 3–0, mutta ukrainalainen vastustaja pääsi kääntämään taitavasti lopussa ottelun itselleen, ja pääsi pistejohtoon vieden matsin lopulta 3–0. Tunnelma ja puitteet kisahallissa ovat huikeat, ja oli upeaa päästä ottelemaan näin isoissa kisoissa! Kiitos mahdollisuudesta olla osana Suomen Euroopan kisojen joukkuetta, se on suuri kunnia, Haanpää kommentoi Olympiakomitean tiedotteessa.

Tino Shikongon (PF -84 kg) ottelu päättyi 11-1 häviöön turkkilaista Cevat Kiriä vastaan.
– Tällä kertaa kaveri oli parempi ja tappio tuli tokassa erässä 10 pisteen erolla. Kaveri hallitsi etäisyyttä ja nopea käsi nappasi pisteet pois, kuului Shikongon Olympiakomitealle antama kommentti.

Euroopan kisat

Potkunyrkkeilyssä Euroopan kisojen henkilökohtaiset paikat ansaittiin 2022 EM-kilpailuissa, joista Euroopan kisoihin ylsivät kunkin kisoissa mukana olevan sarjan kahdeksan parasta. Tatu Maunu ylsi EM-kilpailuissa pronssille ja muut Euroopan kisoihin yltäneet suomalaiset potkunyrkkeilijät  sijoittuivat omissa sarjoissaan viidensiksi.

Euroopan kisat (European Games) on  Euroopan Olympiakomiteoiden liiton (EOC) järjestämä monilajitapahtuma.

Euroopan kisojen idea on tarjota eurooppalaisille urheilijoille samanlainen alueellinen suurtapahtuma kuin muilla maanosilla on. Aasian kisat ja läntisen pallonpuoliskon yhteiset Pan-Amerikan kisat perustettiin molemmat jo vuonna 1951, Afrikan kisat 1965. Näistä menestyksekkäin on ollut Aasian kisat: vuoden 2014 tapahtumaan Etelä-Korean Incheonissa osallistui 9500 urheilijaa.

Ensimmäisiä Euroopan kisoja isännöi Azerbaidzhanin pääkaupunki Baku, jossa kisat järjestettiin vuonna 2015. Toiset Euroopan kisat järjestettiin Minskissä Valko-Venäjällä 2019.

Tänä vuonna Puolassa Krakovassa  järjestetyissä  kisoissa oli mukana 48 maata, 29 lajia ja 7000 urheilijaa.

Kuvassa Suomen joukkue: Jaakko Haanpää (vas.), Tino Shikongo, Thierry Meyour, Mira Sjövall, Tatu Maunu ja Petteri Maunu.