Suomeen kolme potkunyrkkeilyn MM-kultaa

Portugalissa käydyistä MM-kilpailuista saatiin Suomeen kaikkien aikojen menestyspotti. Mitaleita tuli yhteensä yhdeksän, joista kolme kultaa, yksi hopea ja viisi pronssia.

Portugalin Albufeirassa oteltiin 17. – 26.11. potkunyrkkeilyn MM-kilpailut. Suomesta mitaleita tavoitteli 16-henkinen joukkue, joka ylitti kaikki odotukset. Koskaan aiemmin ei Suomesta ole lähetetty matkaan yhtä suurta joukkuetta, eikä koskaan aiemmin ole MM-kilpailuissa nähty tällaista suomalaismenestystä. Koko joukkue otteli ennakkoluulottomasti ja kehässä nähtiin vakuuttavia otteita ja voittoja niiltäkin, jotka eivät yltäneet mitaleille saakka.

Kolme komeaa mestaruutta

Makeinta antia oli huikeat kolme maailmanmestaruutta. Ensimmäisenä MM-kultaa iski Espoon Kehähaiden Tatu Maunu (FC -63,5 kg) voittamalla perjantaisessa finaalissa Iso-Britannian Dalton Johnin pistein 2-1.

Matkalla finaaliin Tatu sai maailman ykkösrankattuna ensimmäiselle kierrokselle vapaa-arvan. Puolivälierissä kaatui Norjan Milton Barrios Galarreta pistein 3-0 ja välierissä Argentiinan Juan Leonardo Corrales tuomariäänin 2-1.

Toisessa perjantain finaalissa helsinkiläinen Combat Academy of Finlandin Jennika Vainio (K1 +70 kg) hävisi Kroatian Lucija Bilobrkialle pistein 0-3 ja voitti näin MM-hopeaa. Vainio kaatoi matkalla finaaliin Kanadan Adriana Granon pistein 3-0, Australian Tilly Bellin pistein  3-0 ja Puolan Oliwia Gajewczykin niin ikään pistein 3-0.

Finaaliotteluiden menestys jatkui lauantaina. Järvenpään Kehäkarhujen Akseli Saurama (FC-71 kg) kohtasi finaalissa Kazakstanin Maxat Ussipin ja vei ottelun nimiinsä puhtaasti 3-0.  Aiemmissa otteluissa Saurama voitti Puolan Adrian Koszalkan 3-0, Unkarin Sandor Bardosian 3-0 ja Kroatian Borna Bilandzicin 3-0. Akseli valittiin koko turnauksen parhaaksi kehälajien miesottelijaksi.

Järvenpään Kehäkarhujen Jaakko Haanpää (FC-81 kg) kamppaili kullasta Kazakstanin Ganza Timuria vastaan ja voitti ottelun 3-0. Maailman ykkösrankattuna Haanpää oli edennyt vapaa-arvalla puolivälierään, jossa voitti Portugalin Adriano Lopesin 3-0. Välierässä Jaakko iski makean revanssin Ukrainan Tymur Brykovista kaikin tuomariäänin.

Torstain otteluissa Suomeen vahvistui viisi pronssimitalia. Pronssimitalistit ovat Kickboxing Team Oulun Alireza Aholami (K1 -57 kg) ja Lauri Suomela (K1 -67 kg), GB Gymin Noora Al-Saffu (K1 -52 kg), Lahden Kamppailulajikesksen  Mari Hankilanoja (K1 -65 kg) sekä Järvenpään Kehäkarhujen Viljami Peltonen (FC -86 kg).

Turnaukseen osallistui 1369 ottelijaa 70 maasta. Mitalitilastoissa Suomi oli Full Contact -ottelumuodon toiseksi paras maa Turkin jälkeen ja jätti taakseen monta suurta potkunyrkkeilymaata. Suomi oli kehälajien kokonaismitalitilastossa kahdeksas. K1:ssä Suomen kokonaissijoitus oli kahdestoista.

Korede sijoitus: 5

FC -75 kg Mikko Hyvärinen – David Ratovic (LIT) 0-3, Mikko sijoitus: 17.
K1 -54 kg Jimi Kuismin – Arsen Soiyrkas (KAZ) 0-3, Jimi sijoitus: 9.
K1 -60 kg Jonne Kahma – Ismael Fajry (FRA) 0-3, Jonne sijoitus: 9.
LK -67 kg John Englund – Dostonbek Ilashev (UZB) 0-3, John sijoitus: 9.
K1 -60 kg Miina Sirkeoja – Savannah Kincses (AUS) 1-2, Miina sijoitus: 9.

FC-86 kg Viljami Peltonen, Järvenpään Kehäkarhut

Pääkuvassa MM-kultaa voittaneet Jaakko Haanpää (vas.), Akseli Saurama ja Tatu Maunu.
Kuvat: Petteri, Niko ja Sandra