WAKO GameChangers lähitapaaminen pidettiin Budapestissä

WAKO GameChangers on kansainvälisen potkunyrkkeilyliiton (WAKO) järjestämä kehitysohjelma potentiaalisten tulevien urheilujohtajien kouluttamiseksi ja kehittämiseksi.

GameChangers-ohjelma järjestetään nyt toista kertaa. Jäsenet valittiin kesällä 2023 ja ohjelma kestää noin 1,5 vuotta. Suomesta jäseneksi valittiin Tatu Manu. Aalto-yliopistossa tietotekniikkaa opiskeleva 22-vuotias Tatu edustaa Espoon Kehähaita ja voitti marraskuussa potkunyrkkeilyn MM-kultaa.

Ensimmäinen lähitapaaminen pidettiin lauantaina 24.2. Budapestissä, Unkarissa. Päivä alkoi kansainvälisen olympiakomitean jäsenen Balázs Fürjesin luennolla urheiludiplomatiasta, urheilun merkityksestä yhdistävänä tekijänä maailmassa ja vallitsevista urheilua muuttavista trendeistä.
– Geopolitiikan ja tekoälyn lisäksi keskustelimme potkunyrkkeilyn matkasta kohti olympialaisia. Balázs on koordinoimassa vuonna 2032 järjestettäviä Brisbanen olympialaisia ja toivoo näkevänsä potkunyrkkeilyn siellä, Tatu kertoo.

Opintojen merkitys ja kansainvälinen politiikka urheilussa

Tämän jälkeen Unkarin olympiakomitean urheilijakomiteaan kuuluvat ex-aitajuoksija Balázs Baji ja ampuja Zsofia Csonka kertoivat urheilijoiden mahdollisuuksista urheilussa oman urheilu-uransa ulkopuolella ja sen jälkeen.
– Keskustelimme muun muassa siirtymästä urheilu-uran jälkeiseen aikaan, ja siitä, mitkä tekijät auttavat siihen valmistautumista. Esiin nousivat opiskelu ja osaamisen kartuttaminen oman urheilun ulkopuolelta.

Seuraavaksi oli vuorossa Pál Schmittin luento siitä, miten kansainvälinen politiikka on näkynyt merkittävissä urheilukilpailuissa sekä mitkä poliittiset selkkaukset askarruttavat urheilumaailmaa juuri nyt. Polttaviin kysymyksiin kuuluvat esimerkiksi Venäjä-Ukraina sota, ja Israel-Palestiina konflikti.
– Pál tuntee urheilun, politiikan ja urheilupolitiikan varsin hyvin. Hän on kaksinkertainen olympiakultamitalisti miekkailussa, toiminut Unkarin presidenttinä sekä kansainvälisen olympiakomitean johtoryhmässä.

Esimerkkejä menneisyydestä

Yhtenä menneisyyden esimerkkinä toimi vuoden 1952 Helsingin olympialaiset. Siellä itäblokin urheilijat asutettiin muista erikseen.
– Huomio oli minulle henkilökohtaisesti hauska, sillä asun talossa, joka rakennettiin juuri tätä varten, Maunu kertoo.

Presidentin vierailun jälkeen WAKO:n puheenjohtaja Roy Baker piti työpajan johtamisesta. Siinä tarkasteltiin erilaisia johtajuustyylejä, ja sitä miten ne toimivat erilaisissa tilanteissa sekä pohdittiin, miten ne ovat näkyneet osallistujien omissa kokemuksissa. Myös elämänfilosofiset teemat olivat mietittävänä.
– Käsittelimme elämää jatkuvana muutosten sarjana, ja keskustelimme oman itsensä määrittelystä.

Ohjelman jäsenet oli aiemmin jaettu kolmeen eri ryhmään, joista kullekin oli myönnetty tietty
kehitysalue käsiteltäväksi.

Ne olivat seuraavat:
1. WAKO:n digitaalisen jäsenyysalustan kehitys ja käyttöönoton kasvattaminen
2. Sportdatalla suoritettavan kilpailurekisteröinnin kehittäminen käyttäjäystävällisemmäksi
3. Urheilijoiden mukaan ottaminen urheilun kehittämiseen.

Vieraspuhujien ja työpajojen jälkeen ryhmät esittivät tuloksensa. Kuulemassa olivat Royn lisäksi
Euroopan potkunyrkkeilyliiton (WAKO Europe) puheenjohtaja Istvan Kiraly ja WAKO:n hallituksen jäsen Zsolt Mórádi.
– Minä kuuluin ryhmään 3. Painotimme esityksessämme kilpailuissa kerättävää palautetta ja kommunikaatioväylien rakentamista urheilijoiden ja liiton komiteoiden välille, Tatu kertoo.

Ideat saivat kiitosta

Tatu Maunu toteaa, että tapaaminen oli lämminhenkinen ja opettavainen kaikille osapuolille. Hän kertoo, että paikalla olleet vieraspuhujat olivat GameChangers-ohjelmasta  innoissaan, ja jäivät mielellään keskustelemaan virallisen ohjelman jälkeen. Ryhmiltä tulleet kehitysideat keräsivät kiitosta, ja niitä luvattiin viedä eteenpäin.
– Oli hienoa nähdä ohjelmaan osallistuvia viimein kasvotusten. Odotan innolla tulevia etätapaamisia ja joulukuussa järjestettävää päätöstapaamista Sveitsissä, Tatu summaa.