Koulutukseen osallistui 14 valmentajaksi kouluttautuvaa ympäri Suomen. Kouluttajana toimi Juha Saurama.
VOK1-valmentajakoulutus kestää yhden viikonlopun, ja koulutuksessa harjoitellaan yksittäisen harjoituksen suunnittelu ja toteutus. Koulutusviikonloppuun kuuluu käytännön valmennusharjoittelua sekä teoriaoppitunteja. Ennen lähiviikonloppua tehdään ennakkotehtävät sekä suoritetaan antidoping-koulutus, jossa koulutusvastaava on Pirkka Suksi. Koulutusviikonlopun jälkeen valmentajat antavat käytännön valmennusnäytön.
Turvallinen ja avoin ilmapiiri
Yksi koulutuksessa mukana olleista oli Jigotai Kickboxingin Pepe Orellana. Jigotaissa on linjattu, että jokainen ohjaaja ja valmentaja käy vähintään VOK1-koulutuksen.
– Kun nyt kerrankin osui ajankohta ja paikkakunta kohdilleen, niin pääsin vihdoin itsekin osallistumaan, Orellana iloitsee.
Hän toteaa, että koulutuskokonaisuuden suunnitteluun ja toteutukseen on selkeästi käytetty aikaa ja ajatusta.
– Kokonaisvaltainen paketti oli tiivis ja eteni selkeästi sisältäen sopivasti tutkimukseen perustuvaa tietoa sekä kouluttaja Juha Sauraman omia kokemuksia harrastaja- ja kilpavalmennuksesta. Hyvää oli myös se, ettei kokonaisuus ollut kalvosulkeisia ja kouluttajan yksinpuhelua, vaan pääsimme jakamaan ajatuksia ja kokemuksia muiden osallistujien kanssa turvallisessa ja avoimessa ilmapiirissä.
Orellana suositteleekin koulusta kaikille harjoituksia vetäville ohjaajille, jotka eivät sitä vielä ole suorittaneet.
– Suosittelen siitä myös kaikille potkunyrkkeilijöille, jotka ovat jossakin vaiheessa ajatelleet aloittavansa ohjauksen tai valmennuksen.

Elinikäistä oppimista ja muutoskyvykkyyttä
Orellana kertoo, että seuran sisäisten koulutusten lisäksi ainoa virallinen koulutus, jonka hän oli tätä ennen suorittanut, oli karaten C-lajiosa koulutus joskus 80-luvun loppupuolella.
– Kaiken muun ohjaus- ja valmennusosaamisen olen sitten itseopiskellut ja imenyt valmentajilta, joiden valmennuksessa olen ollut. Tässä koulutuksessa oivalsin helpotuksen huokauksen kera, että olen tehnyt asioita oikein. Toki viilattavaa on, mutta kamppailuvalmennus, kuten niin moni muukin asia, vaatii elinikäistä oppimista ja muutoskyvykkyyttä, jotta voi vastata esimerkiksi valmennuksellisesti lajin sisällä tapahtuviin muutoksiin, hän painottaa.
Tästä onkin hyvä jatkaa seuratoimintaa ja soveltaa uusia oppeja käytännössä. Itse aiemmin tavoitteellisesti kilpaillut Orellana haluaa nyt kantaa kortensa kekoon, etenkin kun sen saa tehdä mukavassa porukassa.
– Olen itse aikanaan saanut todella paljon kamppailuhommista, joten on mukava tässä vaiheessa antaa jotain takaisin.
Koulutuksen Jyväskylässä suorittivat:
- Ampuja Raita, Helsingin Ju-Jutsuklubi
- Haikansalo Eveliina, Tampereen Kamppailuakatemia
- Ikäheimo Aleksi, Gladiator Factory
- Ilomäki Sami, Kurikan Ryhti
- Korhonen Toni, NHB Iisalmi
- Kronqvist Wilma, Jigotai Kickboxing
- Kytölä Nea-Leena, Tampereen Kamppailuakatemia
- Lindgren Helmi, Jigotai Kickboxing
- Nissinen Jukka, NHB Iisalmi
- Orellana Pepe, Jigotai Kickboxing
- Pirttinen Lauri, Jigotai Kickboxing
- Pänkäläinen Theo, Jigotai Kickboxing
- Räsänen Minna, Gladiator Factory
- Ulkuniemi Ira, Jigotai Kickboxing