Suuri sääntöuudistus kehälajeissa

30.9.2011


WAKO:n kehälajien tuomarikomitea on saanut valmiiksi mittavan sääntöuudistuksen. Muutoksia on tullut runsaasti, mutta nyt valmiiksi saadut säännöt on jäädytetty vuoteen 2013 asti. Säännöistä julkaistaan mahdollisimman pian täydellinen suomennos, mutta seuraavassa on koottu oleellisimmat muutokset sääntöihin.

 

Muutokset yleisiin sääntöihin (General rules).


- Kansainvälisissä kisoissa juniorit on jaettu kahteen luokkaan: nuoremmat 15-16v ja vanhemmat 17-18v. Eli juniorina voi siis otella kunnes täyttää 19v. Kansallisissa kisoissa on toistaiseksi vain yksi juniorisarja, alle 18v.

 

- Nuoremmissa junioreissa 15-16v. vaaka on vain kerran per turnaus ja ottelu katkaistaan kahdesta eikä kolmesta luvunlaskusta niin kuin vanhemmilla.

 

- Protesti on tehtävä 30min kuluessa ottelun päättymisestä, mutta jos kyseessä on sähköinen pistelaskujärjestelmä käsitellään protesti vasta kun kaikki ottelut ovat päättyneet.

- Videotarkistusta voidaan käyttää varoitusten, potkulaskennan yms. tarkistamiseen mutta ei pistelaskentaan.

 

Muutokset kehälajien yleisiin sääntöihin (Ring sports general rules).


- Lukua laskettaessa on suositeltavaa, että ottelija on kasvot kohti kehätuomaria (lukuun ottamatta tilannetta, jolloin ottelija on kanveesissa tai roikkuu avuttomana köysissä) ja ymmärtää kuinka monta sekuntia on kehätuomari laskenut. Kehätuomari näyttää sekunnit sormilla. Luvunlaskun aikana ottelijan on kiellettyä mennä omaan kulmaukseen, vaikka hän tarvitsisi apua esim. varusteiden korjaukseen.

- Ottelijan on kiellettyä kesken ottelun mennä omaan kulmaukseen ilman, että kehätuomari on antanut siihen lupaa. Kehätuomari voi katsoa ottelijan tuolloin haluttomaksi ottelemaan ja julistaa vastustajan voittajaksi.

 

- Jos varuste on virheellinen, on 2min aikaa vaihtaa se tai ottelija diskataan.

 

- Nyrkkeilykypärä ei tarvitse enää päälakisuojaa (FC, LK, K1).

 

- Alasuojat eivät ole pakolliset naisille, mutta suositellaan käytettäväksi.

- Otteluasusteena naisilla t-paita tai mikä tahansa liivi on kielletty. Vain hihaton toppi hyväksytään.

- Säärisuojista kelpaa vain sukkamalli, ei muut (LK, K1). Vuoden 2011 loppuun asti Full Contact -otteluissa saa käyttää muitakin säärisuojatyyppejä. Sen jälkeen on myös ko. ottelumuodossa käytettävä sukkamallin suojia.

 

Muutokset FC, LK ja K1 sääntöihin.

- Full Contact otteluissa säärellä suuntautuvat potkut ovat kiellettyjä.

 

- Jos ottelija sylkee tahallaan hammassuojansa niin lasketaan hänelle lukua yhden kerran ja jos hän tekee sen uudestaan annetaan ottelijalle virallinen varoitus.

 

- Virallisen varoituksen jälkeen kehätuomari voi antaa 2 miinuspistettä ennen diskausta. Kukin miinuspiste vähentää 3 osumapistettä jokaiselta arvostelutuomarilta.

 

- K1-ottelussa on sallittua ottaa kahdella kädellä niskan takaa kiinni (kädet voivat myös olla ristissä) ja suorittaa ilman aikarajaa yksi polvitekniikka.

 

- K1-ottelussa jalasta kiinni pitäminen on kielletty (kuten myös LK&FC).

 

- K1-ottelussa suorat potkut myös polvella reiteen, polveen ja sääreen on kielletty.

 

- K1-säännöillä saa polvella potkia reiden ulko-osaan.

 

- K1-ottelussa koukkupotku kantapäällä reiteen, myös pyörähtämällä on sallittu.

 

- Low Kick -ottelussa (ja K1:ssä) ei käytetä jalkasuojia eli ns. mikkitossuja tai bootseja.


- Low Kickissä (ja K1:ssä) ei ole enää 6 potkun sääntöä eikä potkunlaskijoita.