Kesäleiri kokosi Suomen potkunyrkkeilyväen Hämeenlinnaan

3.9.2014

Yhteiskuva lauantailta
Yhteiskuva lauantailta
Fred Royers
Fred Royers
Camilla Viksten suoritti mustan vyön
Camilla Viksten suoritti mustan vyön
Fredin opetusta, parina Pasi Rantala
Fredin opetusta, parina Pasi Rantala
Fredin opetusta, parina Pasi Rantala
Fredin opetusta, parina Pasi Rantala
Fredin opetusta, parina Pasi Rantala
Fredin opetusta, parina Pasi Rantala
Iiro Nurmi
Iiro Nurmi
Potkunyrkkeilyliiton puheenjohtaja Antti Sariola toivotti Fredin tervetulleeksi Suomeen
Potkunyrkkeilyliiton puheenjohtaja Antti Sariola toivotti Fredin tervetulleeksi Suomeen

Hollantilainen mestarivalmentaja Fred Royers ohjasi Potkunyrkkeilyliiton tämänvuotisen kesäleirin Hämeenlinnan Kushin-Kanin salilla.

Potkunyrkkeilyliiton kesäleirin ohjaajaksi saapui tänä vuonna tuttu suomen ystävä Fred Royers Hollannin Arnhemista. Fred tunnetaan yhtenä maailman parhaista potkunyrkkeilyvalmentajista ja hän on käynyt Suomessa usein ennenkin, ensimmäsitä kertaa jo 1980-luvulla ja viimeksi vuonna 2010. Mestarivalmentajan oppeja kuuntelemaan saapui yli 80 potkunyrkkeilijää ympäri Suomen.

Leirillä pidettiiin yhteensä neljät harjoitukset. Teemana olivat erilaiset alapotkukombinaatiot, joissa Fred korosti oman suojauksen merkitystä häiritsemällä vastustajaa käsillä potkun aikana. Leirillä harjoiteltiin myös vastustajan linjalta poistumista, kaksoishyökkäyksiä ja vastustajan ahdistamista köysiä vasten. Fredin tärkeimpiin oppeihin kuului myös se että alapotkujen harjoittelussa kannattaa aina torjua potku säärellä eikä totuttaa itseään ottamaan potkuja vastaan reidellä, koska se johtaa pistetappioon vaikka reidet kestäisivätkin osumia koko ottelun ajan. Useimpien harjoitusten lopussa otettiin muutama erä sparria.

Leirillä pidettiin myös ylempien vöiden kokeita, joissa Vantaan Kamppailukeskuksen Camilla Viksten suoritti mustan vyön. Ruskean vyön suorittivat Korede Lawrence sekä Jussi Markkanen ja sinisen Anna-Kaisa Hokkanen, Virve Sinkkonen ja Jaakko Ilja.

 

Leiriläisten joukossa oli myös Vantaan Kamppailukeskuksen Iiro Nurmi joka haki leiriltä vauhtia nuorten MM-kisoihin.

- Leiriltä jäi erityisesti mieleen käden vieminen naaman eteen mutta muuten treenaaminen on ollut aika samanlaista kuin kotisalilla. Tämä on nyt ensimmäinen kerta kun valmistaudun kisoihin leirityksillä, ensin oli maajoukkueleiri ja nyt tämä, Iiro kommentoi leirin antia.

 

Suomen ystävä Fred oli puheliaalla tuulella ja kertoi mitä halusi erityisesti antaa suomalaisille potkunyrkkeilijöille.

- En tullut tänne Suomeen opettamaan teille potkunyrkkeilyä. Lyöntejä ja potkuja voi opettaa kuka hyvänsä mutta minä tulin opettamaan teille kuinka potkunyrkkeilyä harjoitellaan. On tärkeää osata harjoitella oikein ja olla hyvä treenipari joka korjaa toisen virheet. Harjoitusten vetäjällä on treenitunnista vain muutama minuutti oppilasta kohti mutta harjoitusparilla on koko 60 minuuttia.

Hollantilaismestarilla oli luonnollisesti annettavanaan vinkkejä sekä aloittelijoille että pidemmälle ehtineille.

- Aloittelijoille on tärkeintä se mitä opetin eli oppia harjoittelemaan oikein. Sillä kehittyy. Suomalaiset kilpailijat ovat harjoittelijoina hyvin tunnollisia ja tekevät kaiken juuri niin kuin sanon. Mielestäni kannattaisi olla vapaampi ja jokaisen tulisi etsiä itselleen sopiva tapa tehdä tekniikkaa. Ei ole vain yhtä oikeaa tapaa vaan paras tapa riippuu ottelijan kehosta ja tyylistä.

Fred kertoi myös näkemyksistään siitä miten hollantilainen ja suomalainen potkunyrkkeily eroavat toisistaan.

- Potkunyrkkeily tuli Hollantiin noin vuonna 1975 ja meillä oli onnea kun alussa oli muutama hyvä valmentaja, mm. Tom Harinck ja Jan Plas. Heidän kauttaan hyvät harjoitustavat levisivät koko maahan ja taso on noussut. Me Hollannissa emme kopioi kenenkään tyyliä suoraan vaan yhdistelemme parhaita osa-alueita kaikesta. Se vaatii luovuutta. Meidän etunamme on myös hyvät yhteydet sekä pienen maan sisällä että tasokkaisiin potkunyrkkeilymaihin muualla Euroopassa. Suomessa on paljon vaikeampaa kun ollaan erityksissä muusta Euroopasta ja matkat maan sisälläkin ovat pitkät. Tämä vaikeuttaa yhteistyötä mutta kannattaa olla avoimin mielin aina kun yhteyksiä on.

 

Fred Royers osoitti leirillä kuuluvansa huippuvalmentajien ehdottomaan eliittiin ja monet toivoivatkin näkevänsä hänet Suomessa vielä monta kertaa. Toiveeseen onkin helppo yhtyä. Seuraavan kerran suomen potkunyrkkeilyväki kokoontuu joukolla yhteen syysleirille Järvenpäähän, johon on haussa tasokas venäläinen valmentaja.