Talvileiri Espoossa

30.1.2017

Yhteiskuva lauantailta.
Yhteiskuva lauantailta.
Tekniikkaopetusta.
Tekniikkaopetusta.
Tino Saarikangas ja Mikko Saurén suorittivat siniset vyöt.
Tino Saarikangas ja Mikko Saurén suorittivat siniset vyöt.
Taktiikkaluento.
Taktiikkaluento.
Tekniikkaopetusta.
Tekniikkaopetusta.

Potkunyrkkeilyliiton talvileirin Suomen Kamppailuopistolla Espoossa ohjasi Serbian maajoukkueen entinen päävalmentaja Miodrag Jotic.

Jotic on ollut lajin parissa jo 1970-luvun lopulta ja valmentanut Serbian maajoukkuetta ja paljolti juuri hänen johdollaan Serbia nousi yhdeksi maailman parhaista potkunyrkkeilymaista. Nykyään Jotic toimii Bulgarian maajoukueen palkattuna päävalmentajana ja tämä onkin näkynyt heti nousevana menestyskäyränä arvokisoissa.

Lerille osallistui yhteensä 97 potkunyrkkeilijää kaikkiaan 24 eri seurasta. Suurimmilla joukkueilla olivat isäntäseura Espoon Kehähait 27 harjoittelijalla ja Vantaan Kamppailukeskus 18 treenaajan voimin. Kauimmaiset vieraat olivat viisi Kickboxing Teamin oululaispotkunyrkkeilijää. Leirille kokoontui myös suuri määrä entisiä ja nykyisiä kansainvälisen ja SM-tason ottelijoita, jotka näin saivat huippuopetuksen lisäksi huippuluokan treeniseuraa.

Lauantaina pidetyissä vyökokeissa Espoon Kehähaiden Tino Saarikangas ja Vantaan Kamppailukeskuksen Mikko Saurén suorittivat potkunyrkkeilyn siniset vyöt. Vyökokeen pitivät liiton graduointivaliokunnan jäsenet Petteri Maunu ja Leif Stenius.

Miodrag Joticin ote potkunyrkkeilyvalmennukseen on erittäin analyyttinen ja hän onkin kirjoittamassa lajista myös kirjaa. Leiriohjelmaan kuului kaksi luentoa, joissa Jotic käsitteli lajin historiaa ja käytäntöjä sekä ottelutaktiikkaa. Esimerkkinä Joticin analyyttiestä otteesta hän jakaa potkunyrkkeilyottelun erän kolmeen osaan: alkuosa 0-30s, keskivaihe 30-90s ja loppuosa 90-120s. Jokaisen erän eri vaiheita kohden on valmiina taktiikka, kuinka kannattaa otella jos ollaan pistejohdossa, tasapisteissä tai tappiolla. Eri tyylisiä ottelijoita vastaan on omat taktiikkansa oman ottelijan kykyjen mukaan ja niin edelleen.

Itse harjoitukset kulkivat leirin aikana yksinkertaisemmista edistyneempiin. Lauantaina harjoiteltiin paljon vastaiskuja eri tekniikoilla. Harjoitteet toteutettiin koko leirin ajan suurimmaksi osaksi puolivapaina niin että vain tekniikan tyyppi oli ennalta määrätty. Jotic kehottikin useaan otteeseen harjoittelijoita pelaamaan ja kokeilemaan erilaisia variaatioita.

Sunnuntain ensimmäisissä harjoituksissa keskityttiin hämäyksiin. Joticin filosofia hämäysten suhteen on se, että hämäyksiä tulee tehdä monipuolisesti koko vartalolla: ei vain käsillä ja jaloilla vaan myös mm. lantiolla, hartioilla ja kyynärpäillä. Toinen harjoitus keskittyi taktisiin ratkaisuihin, joita oli käsitelty hrjoitusta edeltäneellä luennolla. Erikoisuutena harjoituksissa oli osio sääntöjen vastaisesta puolustamisesta, jossa Jotic neuvoi tapoja sitoa ja estää vastustajan ottelua niin ettei se näytä kehätuomarin silmiin sitomiselta.

Miodrag Joticin leiri sai jo paikan päällä erittäin positiivista palautetta ja etenkin monet edistyneemmät harrastajat kertoivat saaneensa todella paljon uusia ideoita hänen opeistaan. Seuraavaksi Potkunyrkkeilyliitto järjestää yhdessä jäsenseurojensa kanssa kevätkauden alueleirit, joista ensimmäisenä on vuorossa MMA Imatran isännöimä Itä-Suomen alueleiri 11.-12.3.