Suomen Potkunyrkkeilyliitto

« aihelistaan

Säärisuojat kisoissa


 • nimimerkki

  Pauli S

  8.10.2018 klo 16:14
  Mikä se on nykyään kisoissa linja sallittujen säärisuojien suhteen?

  2017 ja vielä tämän vuoden kevään kisoissa sai käyttää "sukkasuojia" (mm. Crest, Manto, Venum ja RDX). Viime lauantaina Espoon kisoissa yski ottelu ei päässyt alkamaan kun ottelijalla oli Nationmanin sukkasuojat ja ne käskettiin vaihtamaan.

  Olisi kisaajille ja valmentajille helpompaa kun olisi selkeä linja. Tyyliin, "Jatkossa tulevissa kisoissa saa käyttää vain Toptenin Wako hyväksyttyjä kisasuojia joita on kahta eri mallia".

  Tällä vältyttäisiin siltä, ettei tarvisi ennen kisoja kysellä, että saako tällä kertaa otella jossain tietyissä suojissa ja sitten lainailla hyväksyttyjä suojia muilta seuroilta.

 • nimimerkki

  Tomi / KBT Kokkola

  8.10.2018 klo 20:02
  Liiton sivuilta löytyvässä potkunyrkkeilyn kilpailuoppaassa vuodelta 2017 sanotaan seuraavaa

  "- Säärtä ja jalkapöytää suojaavat sukkamalliset jalkasuojat, joissa ei ole kovia osia (K1- ja
  Lowkick-ottelumuodot)".

  Eikö tuo ole melko yksiselitteisesti ilmaistu. Ainakin meidän ottelija käytti Iisalmessa Nationmanin sukkasuojia eikä siitä tullut huomautettavaa. Toki olisi suotavaa olla yhteneväinen linja kaikissa kisoissa.

 • nimimerkki

  Pauli S

  9.10.2018 klo 09:08
  Kilpailuoppaan tekstihän on selkeä.

  Espoon kisoissa kehätuomarilla ei näyttänyt olevan ongelmaa Nationmanin suojien kanssa vaan toimitsijapöydästä huudettiin, että kyseisillä suojilla ei saa otella vaan ne pitää vaihtaa.

 • nimimerkki

  Harri Viittala

  11.10.2018 klo 08:43
  Kysyin asiaa liiton tuomaripalstalta ja vastaus oli, että salikisoissa mennään kilpailuoppaan mukaan (kts. Tomin lainaus) eli suojia ei ole rajattu tiettyihin merkkeihin.

 • nimimerkki

  Aku

  12.10.2018 klo 09:29
  Voisiko joku Espoon tuomareista/liitosta selvittää, miksi tällainen viime hetken sähläys tapahtui?
  Miksi kyseisen huutelijan näköjään väärää vaatimusta ei kukaan - ei päätuomari eikä muut tuomarit korjanneet, vaan ottelijamme joutui juuri kehään noustessa räpläämään huutelijan vaatimuksesta jalkaansa itselleen sopimattomat säärisuojat ja ymmärrätte varmaan, mitä tällainen tekee ottelijan keskittymiselle.
  Sortsisäännöt ovat jo tarpeeksi omituiset, ei kai tästä tule nyt seuraavaa mielivallan kohdetta.

 • Petteri Maunu

  12.10.2018 klo 22:28
  Itse en ko tapausta nähnyt Espoon kisoissa niin vaikea ottaa kantaa sen tarkemmin. Pitää käsitellä asia tuomarivaliokunnan kanssa. Kilpailuopasta katselmoidaan joka tapauksessa loppuvuodesta ja tarvittaessa päivitetään. Kv kisoissahan nuo perinteiset sukkamallin suojat eivät ole enää kelvanneet. Kansallisesti on ollut vielä joustoa ja voimassaolevan kilpailuoppaan mukaan pitäisi toimia.

 • nimimerkki

  Aku

  13.10.2018 klo 09:16
  "Säärtä ja jalkapöytää suojaavat sukkamalliset jalkasuojat, joissa ei ole kovia osia (K1- ja
  Lowkick-ottelumuodot)". Tämän mukaan kilpailuopasta ei noudatettu, vaan nimenomaan sukkamalliset säärisuojat kiellettiin juuri ennen matsia.

  "Kv kisoissahan nuo perinteiset sukkamallin suojat eivät ole enää kelvanneet." Tässä WAKO K1 european champion matseja 2018. Iso osa on sukkamallisia "kiellettyjä" suojia. https://www.youtube.com/watch?v=ci8sFOEPJP4

  Hienoa, että tämä selvitetään kunnolla, koska "omat säännöt" tai olemassaolevien sääntöjen väärä tulkinta aiheuttavat ihan turhaa sekoilua ottelijoille.

 • nimimerkki

  Aku

  27.11.2018 klo 07:04
  Saisiko tähän pikkuhiljaa joltain sääntöjen noudattamista valvovalta/vahvistavalta taholta selkeätä vastausta? Kisoja tulee koko ajan ja kaikki ylimääräinen säätö niissä on ottelijan kannalta aivan turhaa.
  Vai onko niin, ettei asia ole selvä ja että vasta kisapaikalla jonkun toimesta päätetään mikä on sääntöjen mukaista ja mikä ei, niinkuin ennenkin?

  Petteri Maunu kirjoitti: "voimassaolevan kilpailuoppaan mukaan pitäisi toimia." No nythän nimenomaan EI toimita kilpailuoppaan mukaan.
  Kilpailuopas: "Ottelijalla tulee lisäksi olla itsellään:
  ...− Säärtä ja jalkapöytää suojaavat sukkamalliset jalkasuojat, joissa ei ole kovia osia (K1- ja
  Lowkick-ottelumuodot)...

  Kilpailuoppaan mukaan sukkamalliset säärisuojat ovat siis sallitut. Miksi ne ottelussa sitten joiltain ottelijoilta on kielletty, juuri ennen kehään menoa.

  Älkää nyt tehkö tästä siellä päättävissä elimissä yhtä sekavaa ja mielivaltaista asiaa, kuin mitä sortsisäännöt jo on.

  Kiitän jo etukäteen selkeästä vastauksesta.

 • nimimerkki

  Sandra

  27.11.2018 klo 15:11
  Kilpailuissa on tarkoitus mennä aina kilpailuoppaan mukaan. Sovimme kuitenkin äsken hallituksen kesken, että shortsisäännössä vyötäröresorin värisäännöstä joustetaan vielä tämän vuoden loppuun asti, mutta 1.1.2019 shortseissa on oltava erivärinen vyötäröresori. Samalla on tarkoitus päivittää kilpailuopasta niin, että 1.1.2019 alkaen ottelijan päänsuojan ja jalkasuojien tulee olla kulman väriset.

  Suosittelen kaikkia lukemaan tuon kilpailuoppaan.

  - Kypärä kilpailuoppaan mukainen; Kypärässa on oltava päälakisuoja, poskisuojia ei saa olla
  - Säärisuojat, kilpailuoppaan mukaan; Säärtä ja jalkapöytää suojaavat sukkamalliset jalkasuojat, joissa ei ole kovia osia
  - Shortsit; K1- ja Lowkick-otteluissa potkunyrkkeilyshortsit ja Full Contact -ottelumuodossa pitkät housut. Shortsien tulee yltää vähintään puoleen reiteen ja korkeintaan 2/3 reiteen, polvet eivät saa peittyä. Shortseissa ei saa olla muiden lajien symboleita ja shortsien on nimenomaan oltava potkunyrkkeilyshortsit, vapaaottelu- tai thaishortsit eivät kelpaa.

  Jos jotain jäi vielä epäselväksi, niin minuun voi olla yhteydessä 0505221408

 • nimimerkki

  Aku

  27.11.2018 klo 16:07
  Kiitos Sandra.

  Tämä siis tarkoittaa sitä, että kisoissa on toimitsijoiden puolesta toimittu sääntöjen vastaisesti. Tämä myös tarkoittaa, että liitosta saamani ohjeistus sortseista on ollut väärä. Tällöin haluttiin kieltää monia kysymiäni sortseihin painettuja tekstejä "loukkaavana".

  Jatkossakin siis (2019 ->) kansallisissa kisoissa sukkamallin säärisuojat ovat hyväksytyt (ei Topten-malli vaan "sukat"), kunhan ne ovat kulman väriset. Sortseissa saa lukea vaikkapa "Death from above" "Gambina" tai "Killer fighter" ja olla vapaasti muita kuvia/symboleita paitsi toisen lajin symboleita, kunhan lahkeen mitta ja erivärinen vyötärönauha potkunyrkkeilysortseista löytyy.

  Kaunis kiitos yksiselitteisestä vastauksesta ja mukavaa loppusyksyä.

 • nimimerkki

  Sandra

  27.11.2018 klo 17:57
  Kilpailuoppaan kohdassa 11 mainitaan hyvä käytös ja reilu peli, nämä ovat toimitsijoiden tulkittavissa.

  Hallitus käsittelee ja päivittää kilpailuoppaan ensi vuodelle.

  Sitten henkilökohtainen mielipide, mun ottelijoista ei yksikään tule ottelemaan kaverin kanssa jolla on muita ihmisiä loukkaavia symboleita, tekstejä jne. tekstiileissään, vaikka se toimitsijoilta läpi menisikin. Toivon ja uskon, että Suomen seuroissa on niin fiksua porukkaa, ettei tälläiseen tilanteeseen koskaan päädytä.

  Mukavaa loppusyksyä!

 • nimimerkki

  Aku

  28.11.2018 klo 07:44
  Mentäisiinkö kuitenkin laji ja sen säännöt edellä loukkaantumiskisan sijaan? Sitä on jo some täynnä. Loukkaantumisilla ei laji kehity pätkääkään.

  Jos Sandra haluat kieltää ottelijoiltasi ottelemisen täysin urheilijamaisesti käyttäytyvän vastustajan kanssa, jonka housuissa lukee "killer", se on luonnollisesti sinun asiasi. Sinun ottelisijahan siinä häviävät ilman matsia. Se on luovutus.

  Minä en ole koskaan vaatinut, että tekstiileissä saisi lukea mitä tahansa. Itselleni se tosin ei olisi mikään ongelma. Minulle on aivan sama, mitä kankaassa lukee, kunhan otellaan sääntöjen mukaan.

  Olen vain pyytänyt selkeitä sääntöjä nykyisen mielipiteiden mielivallan sijaan. Mielipiteet ja emootiot ovat huono peruste päätöksille, vaikka se ihanan trendikästä onkin.

  En välitä jauhaa tästä enää enempää.
  Selkeää kilpailuopasta odotellen.

 • nimimerkki

  Andy

  28.11.2018 klo 11:40
  Ylläpitäjä on muokannut tätä viestiä.
  Kansainvälisestihän tilanne on elänyt sen verran, että WAKOn säännöissä ei enää lue, että pitäisi olla sukkamallin säärisuojat. Se oli siis tilanne silloin kun Suomessa nyt käytössä ollut sääntökäännös tehtiin. Nykyään säärisuojapykälä menee ulkomailla näin.

  "5.1.8 Shin Guard.
  Shin guards are made from hard foam-rubber material. A shin guard must cover the shinbone from under the knee to the top of the feet (for Full Contact). Shin guards in Low Kick and K-1 must cover the shin and instep and must be produced by companies adopted by WAKO Board. Shin guards must be fixed on the calf with two (2) self-adhesive strips (velcro)."

  "Chapter 2 Ring Sports General Rules V18 (1 MB)": http://www.wakoweb.com/en/page/wako-rules-and-regulations/32/

  Eli ei tarvitse enää olla sukkamalli vaan nimenomaan PITÄÄ olla sellainen, joka kiristetään kahdella velcronauhalla. Esim. EM-kisoissa oteltiin tällaisilla: https://alpha.imageserver.cz/hayashi/products/zoom/6/2874/1436926.jpg

  Tämä kehitys varmaan huomioidaan myös kilpailuopasta päivitellessä. Tilannehan on kaikille vähän haastava, kun kv-järjestelyt muuttuu ja käytännön seikkojen takia kaikkien uusien systeemien jalkauttaminen ei aina onnistu saman tien. Kaikki varmasti pyrkivät kuitenkin siihen, että tilanne olisi selkeä puolin ja toisin.

 • nimimerkki

  Aku

  28.11.2018 klo 16:38
  Kiitos Andy.

  Ajattelinkin, että joku tässä nyt tuoksuu hieman muultakin kuin säärisuojalta.

  WAKOn toinen pääsonsori on TopTen. Ihmekös se tuotemerkki vilahtaa aina "sopivasti" esille.
  http://www.wakoweb.com/en/main-sponsors/

  Seuraavaksi varmaan kisajärjestäjien puolesta aletaan myymään "sattumalta" ja paikan päällä TopTenejä niille, joiden suojat just diskattiin, vaikka meidän sääntömme ei niitä edes kieltäisi. Osta tai et ottele.

  No vitsi vitsinä. Eihän nyt kukaan niin korni voisi olla ;)

  Liitolle voimia tämän ja sortsisääntöviidakon selventämiseen.

  Arvostaisin, että mentäisiin faktat, järki ja lajin kehittäminen edellä emootioiden ja loukkaantumisten sijaan.

 • nimimerkki

  Harri Viittala

  30.11.2018 klo 12:02
  WAKOn yleisissä ohjeissa on maininta shortseista:
  "No shorts are allowed with name of Muay Thai or any other Martial Art name. If any logo, only name of the country."
  Tuostahan voisi laittaa kisaoppaaseen kansallisen tulkinnan, että saa olla vain valmistajan, maan ja/tai seuran logo/teksti, niin ei tarvitsisi saivarrella.


 • nimimerkki

  Andy

  30.11.2018 klo 19:44
  Tuo tosin estäisi käyttämästä shortseja joissa on urheiijan sponsorin logo, mikä on omiaan haittaamaan etenkin huippu-urheilijoiden uraa. Samoin erilaiset koristelut (tiikerin tai lohikäärmeen kuva tms.) olisivat sitten kiellettyjä.

  Itse näkisin että koska shortsien kuviointi ei vaikuta turvallisuuteen, niin mieluummin vähemmän kuin enemmän niitä rajoituksia, kunhan ei mitään älyttömyyksiä ole. Käytännössä Suomessa ei ole tullut ongelmaa siitä, että joku tulisi hakaristikuvioisissa shortseissa kehään tai muuta vastaavaa. Tarvittaessa tällaiset voidaan hoitaa epäurheilijamaisen käytöksen kieltävien sääntöjen avulla.

 • nimimerkki

  Aku

  30.11.2018 klo 20:17
  Isolla hakaristitatuoinnilla on tosin saanut otella. Ei näyttänyt haittaavan ketään mitenkään.

 • nimimerkki

  Matti Kokkonen

  21.1.2019 klo 08:25
  SM-Kilpailun kilpailukutsussa mainittu seuraavat:

  Ottelijalta vaadittavat varusteet:
  Pääsuoja – Ottelukulman värinen (sin/pun) potkunyrkkeilykypärä, jossa on
  päälakisuoja, mutta ei poskipääsuojia, eikä nenä- tai leukasuojaa.
  Hammassuoja – Tiukasti istuva jonka muotoilu ei ulotu suun ulkopuolelle.
  Hammasrautojen käyttäjä tarvitsee lääkärin todistuksen ottelukelpoisuudestaan. Jos
  Hammasraudat ovat alaleuassa tulee myös alahampaat suojata.
  Käsisiteet – Pakolliset. Käsisiteet ovat vähintään 250 cm pitkät ja 5 cm leveät
  puuvillanauhat, joissa ei ole teräviä reunoja. Lisäteippaukset eivät ole sallittuja
  Otteluhanskat – Ottelukulman väriset (sin/pun) 10 oz hanskat toimitetaan kilpailujen
  järjestäjän toimesta.
  Rintasuojat ja toppi – Naisille pakolliset. Voivat olla yksi- tai kaksiosaiset. Suoja(t)
  puetaan urheilutopin alle. Myös ihon myötäinen hihaton paita on sallittu. Musliminaisilla
  sallitaan koko vartalon peittävä ihonmyötäinen asu, jossa kuitenkin kasvojen tulee
  näkyä.
  Alasuoja – Pakolliset naisilla ja miehillä.
  Shortsit - Potkunyrkkeilyshortsien tulee ulottua vähintään puoleen reiteen ja korkeintaan
  kolmeneljäsosareiteen. Polvien tulee olla paljaat ja näkyvissä. Shortseissa tulee olla
  elastinen vyötärö. Viittaukset muihin lajeihin eivät ole sallittuja.
  Jalkasuojat - Ottelukulman värinen (sin/pun) säärisuojan tulee peittää sääri ja
  jalkapöytä. WAKOn sääntöjen ja määräysten mukaisten säärisuojien tulee kiinnittyä
  pohkeen taakse kahdella itsekiinnittyvällä nauhalla. Suoja ei sisällä metallisia tai muita
  kovia osia. Ohut ns. sukkamallinen suoja ei ole sallittu.
  Nilkkatuet ovat sallittu, mutta ei pakolliset

 • nimimerkki

  Aku

  29.1.2019 klo 18:12
  Hieno juttu, että asiaan tuli selvyyttä uuden kilpailuoppaan myötä. Kiitos liitolle.

  K1-sortseissa saa siis lukea vaikkapa "death from above", tai "Gambina" aivan vapaasti, vaikka se joidenkin mielestä olisikin niin hirveän kamalaa. Hieno juttu, että järki voitti ja loukkaantumisininä ennakkosensuureineen hävisi.
  Muiden lajien logot tai tekstit sortseissa ovat kiellettyjä. Hyvä ja selvä rajaus.

  Sukkamallit pois kaikissa kisoissa ja tilalle kahdella velcrolla olevat säärisuojat.

  Kiitos liitolle ja onnea TopTen-edustajille. Hyvin monopolisoitu, ihan WAKO:sta saakka ;)

 • nimimerkki

  SSKF

  9.9.2019 klo 16:58
  Moikka, osaako kukaan sanoa mikä linjaus on nykyisellään kisoissa kulman väristen asusteiden ja varusteiden kanssa, käykö siniseen kulmaan musta kypärä & shortsit vai tuleeko sanomista?

 • nimimerkki

  Sandra

  10.9.2019 klo 17:33
  Hei,

  Kilpailuoppaasta löytyy voimassaolevat säännöt:

  Ottelijalla itsellään pitää olla kulman värinen kypärä, sekä jalkasuojat (ei sukkamallia).
  Järjestäjän puolesta tulee kulman väriset hanskat.

  Shortsit saavat olla väriltään mitä vaan, kunhan muuten ovat sääntöjen mukaiset esim. thai- tai vapaaottelushortseja ei hyväksytä. Resori pitää olla, mutta sen ei tarvitse olla eri värinen.

  Suosittelen kaikkia tutustumaan kilpailuoppaaseen, joka löytyy materiaalisalkusta.

« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Säärisuojat kisoissa