On kulunut reilu pari viikkoa siitä, kun John Englund, Jaakko Haanpää ja Tatu Maunu päättivät varusmiespalveluksen Santahaminan Urheilukoulussa. Kaikki kolme muistelevat mennyttä vuotta hyvillä mielin. Sotilaspassin lisäksi kouraan jäi roppakaupalla oppia, muistoja ja kokemuksia niin kotimaasta kuin ulkomaan komennuksilta.
Tatu Maunu ja Jaakko Haanpää kävivät myös reserviupseerikoulun, jonka priimukseksi Tatu valittiin.
– Nyt on hyvät tunnelmat. Vuosi oli kasvattava. Se vierähti nopeasti ja oli tapahtumarikas niin urheilun saralla kuin armeijassakin, Tatu pohtii.
Hän kiittelee sitä, miten saumattomasti sotilaskoulutus ja urheilu yhdistyivät Urheilukoulussa. Se vaati luonnollisesti oma-aloitteisuutta, suunnittelua, selvittelyä ja vuorovaikutusta sekä armeijan suuntaan että omaan valmentajaan. Kun tämä paketti oli hoidossa, ei ongelmia ollut.
Tatu toteaa, että potkunyrkkeilyn nousujohteinen harjoittelu onnistui läpi varusmiespalveluksen. Oheisharjoittelut oli helppo toteuttaa kasarmin valmennuskeskuksen tiloissa ja lajiharjoittelu puolestaan iltaisin ja viikonloppuisin pääosin kotisalilla Espoon Kehähaiden harjoituksissa.
– Ihan alkuaikoina, kun ei iltavapaille päässyt, harjoittelimme kolmestaan tuvassa. Kun haluja on, niin keinotkin löytyvät, Tatu hymähtää.
Tatu Maunu painottaa, että huippu-urheilun kannalta urheilukoulu on ehdottomasti paras vaihtoehto. Perus varusmiespalveluksessa urheilu olisi mitä luultavammin ottanut taka-askeleita.
– Urheilukoulu on hieno ja arvokas mahdollisuus. Sen aikana urheilu-uraan voi panostaa täydellä painolla. Suosittelen potkunyrkkeilijöitä ehdottomasti hakemaan Urheilukouluun. Se on tässä kohtaa paras juttu, jonka voi omalle potkunyrkkeilyuralleen tehdä.
”Urheilukoulu on aika välttämätön urheilijalle”
Samoilla linjoilla ja Järvenpään Kehäkarhujen Jaakko Haanpää. Hän toteaa, että vuosi oli hieno.
– Saimme hyvän sotilaskoulutuksen ja samaan aikaan urheilla toden teolla.
Jaakko kertoo, että normaaleina palveluspäivinä urheilulle oli aikaa puolet päivästä. Aamupäivällä oli neljän tunnin omatoiminen urheilu kasarmilla ja illalla harjoitusvapaat palveluksen jälkeen.
– Totta kai ajoittain oli muun muassa varsin intensiivisiä metsäleirejä, joiden aikana ei harjoituksiin päässyt. Mutta ne taas mahdollistivat sen, että tarvittaessa pääsi kiertämään ne kilpailut, jotka kalenterissa olivat.
Jaakko näkee, että Urheilukoulussa pystyi vuoden aikana kehittymään vähintäänkin saman verran kuin siviilissä.
– Urheilukoulu siinä mielessä on aika välttämätön urheilijalle, joka haluaa jatkaa kehitystä. Uskon, että se kehittyminen tyssäisi normaali armeijassa, hän pohtii ja jatkaa:
– Paikka on ehdottomasti huippumesta huippu-urheilijoille. Toivottavasti saamme potkunyrkkeilyssä sinne jatkoa. Aiemmin Akseli Saurama ja Tino Saarikangas hoitivat homman hyvin, nyt me jatkoimme. Potkunyrkkeilijöillä on siellä hyvä maine. Meitä halutaan sinne lisää.
Avaa paljon mahdollisuuksia ja antaa uusia kokemuksia
KBT Kokkolan John Englund nautti hänkin armeijavuodesta paljon enemmän, kuin olisi ennalta uskonut.
– Mahtava vuosi, jonka aikana pääsi viisi kertaa ulkomaille kilpailemaan, hän tiivistää.
Myös maisemanvaihdos kotikaupungista teki hyvää. John toteaa, että omaan harjoitteluun toi tarvittavaa lisämaustetta se, että hän pääsi harjoittelemaan Jaakon ja Tatun kanssa näiden molempien kotisaleilla Espoossa ja Järvenpäässä.
– Vuoden aikana sain paljon erilaisia sparrikavereita, ja se tietenkin antaa paljon, hän toteaa.
Hyvien harjoitusolosuhteiden lisäksi iso plussa kasarmilla oli se, että urheilijoiden jatkuvassa käytössä oli fysioterapeutti, jonka palveluita pääsi hyödyntämään aina tarvittaessa.
– Lisäksi siellä oli kylmähoitomahdollisuus ja muita palautusta tukevia laitteita.
Tatun ja Jaakon tavoin myös John kannustaa hakemaan Urheilukouluun, kun varusmiespalvelus tulee ajankohtaiseksi.
– Ilman muuta! Se on urheilijalle juuri oikea paikka. Se avaa paljon mahdollisuuksia ja antaa uusia kokemuksia. Ja onhan Santahamina paikkanakin todella hieno.
Pääkuvassa Jaakko Haanpää (vas.), Tatu Maunu ja John Englund. Tatu Maunu palkittiin RUK:n priimuksena, minkä myötä sai kuvassa näkyvän upseerin miekan sekä stipendin. Myös Jaakko Haanpää palkittiin stipendillä.
Alla olevassa galleriassa kuvia valmennuskeskuksesta.