Olympiakomitea nimesi neljä potkunyrkkeilijää Euroopan kisoihin

Suomen Olympiakomitea on tehnyt ensimmäiset urheilijavalinnat 21.6.–2.7. Puolassa järjestettäviin Euroopan kisoihin.

Mukana on neljä potkunyrkkeilijää:

Mira Sjövall 
Naiset, Light Contact -60 kg ja Point Fighting -60 kg

Ikä: 22 vuotta
Seura: Black Eagle Taekwon-Do
Valmentaja: Thierry Meyour

Tamperelainen Mira Sjövall aloitti potkunyrkkeilyn ja siinä kilpailemisen vuonna 2018. Sitä ennen hän oli harrastanut ITF Taekwond-Do  -tyylistä ottelua 13 vuotta. Kamppailulajien pariin hän päätyi alle 10-vuotiaana Jackie Chanin ja Kung Fu Pandan inspiroimana. Potkunyrkkeilyssä häntä innostaa mahdollisuus kokeilla erilaisia ottelutyylejä.

Miran paras saavutus potkunyrkkeilyssä on MM-pronssi vuodelta 2021. Taekwondossa hänellä on peräti kahdeksan arvokilpailumitalia. Potkunyrkkeilyn ja taekwondon ohella Mira harrastaa leipomista ja pelaamista.

Mira opiskelee luokanopettajaksi Tampereen yliopistossa.

 

Tino Shikongo 
Miehet, Point Fighting -84 kg

Ikä: 32 vuotta
Seura: Black Eagle Taekwon-Do
Valmentaja: Thierry Meyour

Tamperelainen Tino Shikonkongo aloitti potkunyrkkeilyn vuonna 2018. Sitä ennen hän oli harrastanut jo reilun vuosikymmenen ajan taekwondoa, jossa hänellä on toisen asteen musta vyö ja useita maailmancup-mitaleita. Kun oma seura järjesti pienet potkunyrkkeilykilpailut, kertoo Tino jääneensä pahasti koukkuun Point Fighting -ottelumuotoon. Sillä tiellä hän on edelleen.

Tino sijoittui viidenneksi potkunyrkkeilyn EM-kilpailuissa vuonna 2022.

Hän näkee omana vahvuutenaan lähdöt pitkien ja nopeiden käsien ansiosta.

Kamppailulajien ohella Tino työskentelee päivittäistavarakaupassa myyjänä.

 

Tatu Maunu 
Miehet, Full Contact -63,5 kg

Ikä: 20 vuotta
Seura: Espoon Kehähait
Valmentaja: Petteri Maunu

Espoolainen Tatu Maunu aloitti potkunyrkkeilyn vuonna 2016. Hän oli kuitenkin seurannut lajia läheltä ihan pienestä saakka, sillä hänen isänsä on entinen maajoukkuepotkunyrkkeilijä ja nykyinen valmentaja.   Aloitusvuoden syksyllä Tatu oli juuri lopettanut kahdeksan vuotta kestäneen telinevoimisteluharrastuksen, ja harrastuskirjoon avautui sopiva aukko. Siinä oli hyvä hetki kääntää varhaisteinin nokka kohti kotisalia, kuten Tatu itse ilmaisee. Lajin parissa hänet on pitänyt kamppailulajien koukuttava luonne ja jatkuva itsensä voittaminen. Kahdenkeskinen fyysinen kilpailu on ikivanha, mutta ainutlaatuinen kilpailumuoto; se on taitoa ja strategiaa, unohtamatta kuitenkaan hyvien fyysisten ominaisuuksien välttämättömyyttä, Tatu pohtii.

Tatu on voittanut EM-pronssia vuonna 2022, maailmancupin kultaa vuonna 2023 ja junioreissa vuonna 2020, maailmancupin hopeaa vuonna 2023 ja pronssia vuosina 2023 ja 2022 sekä junioreissa vuonna 2019. Lisäksi hänellä on eurooppacupin kultaa vuodelta 2022 ja hopeaa vuosilta 2023 ja 2022 ja kolme suomenmestaruutta.

Omina vahvuuksinaan Tatu pitää liikettä, etäisyyden hallintaa ja monipuolisuutta.

Potkunyrkkeilyn ohella hän opiskelee tietotekniikkaa Aalto-yliopistossa.

 

Jaakko Haanpää 
Miehet, Full Contact -75 kg

Ikä: 20 vuotta
Seura: Järvenpään Kehäkarhut
Valmentaja: Juha Saurama

Nurmijärveläinen Jaakko Haanpää aloitti potkunyrkkeilyn 12-vuotiaana. Oma isä alkoi opettaa hänelle nyrkkeilyä Jaakon ollessa noin 9-vuotias. Siitä syttyi innostus muihinkin kamppailu- ja itsepuolustuslajeihin. Hän alkoi harjoitella hokutoryu-jujutsua, kenjutsua, goshindoa ja potkunyrkkeilyä. Potkunyrkkeilyssä hän innostui sparraamisesta, ja pian syntyi päätös alkaa kilpailla.  Juuri kilpaileminen on se, joka pitää Jaakon lajin parissa. Hän painottaa myös oman seuran tiivistä ryhmähenkeä. Se motivoi jokapäiväiseen kovaan harjoitteluun.

Jaakko on voittanut kahdesti maailmancup-kultaa, kahdesti hopeaa ja kerran pronssia. Hän oli viides EM-kilpailuissa vuonna 2022 ja on kolminkertainen suomenmestari.

Omina vahvuuksinaan Jaakko pitää tarkkaa ottelusilmää, taktista osaamista ja nöyrää asennetta.

Hän aloittaa syksyllä opinnot Helsingin yliopistossa, pääaineena englanti.

**************************************************

Valmennukseen nimettiin Petteri Maunu ja Thierry Meyour.

Potkunyrkkeilyssä Euroopan kisojen henkilökohtaiset paikat ansaittiin 2022 EM-kilpailuissa, joista Euroopan kisoihin ylsivät kunkin kisoissa mukana olevan sarjan kahdeksan parasta. Tatu Maunu ylsi EM-kilpailuissa pronssille ja muut Europaan kisoihin yltäneet potkunyrkkeilijämme sijoittuivat omissa sarjoissaan viidensiksi. Euroopan kisoissa on potkunyrkkeilyn ottelumuodoista mukana Full Contact, Light Contact ja Point Fighting. Full Contactissa ja Light Contactissa on molemmissa ohjelmassa kolme painoluokkaa miehille ja naisille. Point Fightingissa on ohjelmassa kaksi painoluokkaa miehille ja naisille.

– Valitsemme kisoihin ennalta ilmoitettujen valintakriteereiden mukaisesti urheilijoita, joilla on kansainvälisten näyttöjen perusteella realistinen mahdollisuus sijoittua 8 parhaan joukkoon Euroopan kisoissa. Niissä lajeissa, joissa Euroopan kisat ovat osa Pariisin 2024 olympialaisten karsintajärjestelmää, voidaan mukaan valita myös sellaisia urheilijoita, jotka arvioidaan potentiaalisiksi Pariisiin valittaviksi urheilijoiksi, kertoo Suomen Olympiakomitean kisa- ja lajiohjelmien johtaja Leena Paavolainen Olympiakomitean tiedotteessa.

Euroopan kisat

Euroopan kisat (European Games) on  Euroopan Olympiakomiteoiden liiton (EOC) järjestämä monilajitapahtuma.

Euroopan kisojen idea on tarjota eurooppalaisille urheilijoille samanlainen alueellinen suurtapahtuma kuin muilla maanosilla on. Aasian kisat ja läntisen pallonpuoliskon yhteiset Pan-Amerikan kisat perustettiin molemmat jo vuonna 1951, Afrikan kisat 1965. Näistä menestyksekkäin on ollut Aasian kisat: vuoden 2014 tapahtumaan Etelä-Korean Incheonissa osallistui 9500 urheilijaa.

Euroopan kisoja hahmotteli 1990-luvulla EOC:n tuolloinen puheenjohtaja Jacques Rogge. Hankkeen nosti uudelleen vireille vuonna 2011 järjestön silloinen puheenjohtaja Patrick Hickey. Päätös kisojen perustamisesta tehtiin joulukuussa 2012. Ensimmäisten kisojen isäntäkaupungiksi nimettiin Azerbaidzhanin pääkaupunki Baku, jossa kisat järjestettiin vuonna 2015. Toiset Euroopan kisat järjestettiin Minskissä Valko-Venäjällä 2019. Kolmannet kisataan Puolan Krakovassa kesällä 2023.

Lähde: Suomen Olympiakomitea