Muutoksia urheilussa kiellettyjen aineiden listaan

Maailman antidopingtoimisto WADA julkaisi muutoksia Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa -listaan.

Nämä muutokset tulivat voimaan 1.1.2024. SUEK:n tiedotteessa muutoksista kerrotaan  seuraavaa:

Tramadoli on ainoa Suomessa tällä hetkellä markkinoilla oleva lääkeaine, joka tulee uutena Maailman antidopingtoimisto WADAn Kiellettyjen aineiden ja menetelmien listalle 1.1.2024. Kipulääkkeenä käytetty tramadoli kuuluu WADAn kiellettyjen aineiden listalla ryhmään S.7. Huumaavat kipulääkkeet. Lääkkeen käyttö on kielletty kilpailujen aikana. Tramadolia käytetään kipulääkkeenä pääsääntöisesti akuutin kivun lyhytaikaisessa hoidossa. Joissakin tutkimuksissa sen on todettu parantavan suoritusta kestävyyslajeissa, kuten pyöräilyssä. Kansainvälinen pyöräilyliitto kielsi tramadolin käytön kilpailujen aikana jo vuonna 2019, ja vuoden 2024 alusta lähtien lääke on siis kielletty myös muiden lajien kilpailuissa. Maailman antidopingtoimisto WADA ilmoittaa lähiaikoina varoajan tramadolin käytölle ennen kilpailuja.

Listalle lisättiin myös joitakin esimerkkiaineita, kuten joissakin lajeissa rasvojen polttamiseen ja laihdutukseen käytetty 2,4-dinitrofenoli (DNP).

Linkit:

  • Lue koko SUEK:n uutinen täältä >>>
  • KAMU-lääkehausta löydät kaikki kielletyt aineet. Löydät sen täältä >>>
  • Suomen Potkunyrkkeilyliiton Antidopingohjelman ja erivapauden (TUE) hakuohjeet löydät täältä >>>

Ilmoita, mikäli epäilet doping-, kilpailumanipulaatio- tai katsomoturvallisuusrikkomusta tai muuta eettistä rikkomusta urheilussa.

Tarkista Suomesta saatavien resepti- ja itsehoitolääkevalmisteiden sallittavuus urheilussa.

Opi ja varmista tietosi antidopingasioista Puhtaasti paras -verkkokoulutuksen avulla. Verkkokoulutus soveltuu kaikille urheilutoimijoille.

Opi ja varmista tietosi kilpailumanipulaatioasioista Reilusti paras -verkkokoulutuksen avulla. Verkkokoulutus soveltuu kaikille urheilutoimijoille.