Francisco Filhon kesäleiri Hämeenlinnassa

18.9.2011

Francisco Filho ja leiriläiset
Francisco Filho ja leiriläiset
Perustekniikan harjoittelua - kiertopotku
Perustekniikan harjoittelua - kiertopotku
Perustekniikan harjoittelua - sivupotku
Perustekniikan harjoittelua - sivupotku
Marja-Liisa Väänänen (vas.) tekee paritekniikkaa
Marja-Liisa Väänänen (vas.) tekee paritekniikkaa
Marja-Liisa Väänänen (oik.) torjuu potkun
Marja-Liisa Väänänen (oik.) torjuu potkun
Petri Surakka (vas.) ja Teppo Laine pariharjoituksissa.
Petri Surakka (vas.) ja Teppo Laine pariharjoituksissa.
Francisco Filho demonstroi kirvespotkua, parina Antti Sariola
Francisco Filho demonstroi kirvespotkua, parina Antti Sariola
Joona Vauhkonen harjoittelee polvipotkua.
Joona Vauhkonen harjoittelee polvipotkua.

Francisco Filho ohjasi Potkunyrkkeilyliiton ja Kushin-Kanin järjestämän kesäleirin Hämeenlinnassa 10.11.9.

 

Potkunyrkkeilyliiton kesäleirin vetäjäksi saapui tänä vuonna ensi kertaa Euroopassa leiriä vetänyt brasilialainen Francisco Filho. Filhon kamppailu-urheilutausta on Kyokushinkai-karatessa ja hän on menestynyt takavuosina K-1-turnauksissa erinomaisesti kukistaen monia maailman parhaista raskassarjalaisista.

 

Filhon karatetausta näkyi myös opetuksessa ja harjoitukset poikkesivat huomattavasti Suomessa yleisesti opetetusta potkunyrkkeilystä. Filho on kehittänyt mm. Glaube Feitosan kanssa potkunyrkkeilyn opetussysteemin nimeltä Ichigeki (japaniksi yhden lyönnin tyrmäys) ja hän esitteli sitä leirillä.

 

Harjoitukset alkoivat lyhyellä mokuso-keskittymisellä polvi-istunnassa. Tätä seurasi lyhyt venyttely ennen varsinaista lämmittelyä. Lämmittelyn jälkeen ryhdyttiin harjoittelemaan potkunyrkkeilyn peruslyöntejä ja -potkuja rivissä ilmaan. Välillä tekniikoita tehostettiin reippain kiai-huudoin.

 

Ichigeki-järjestelmässä perusyhdistelmät on numeroitu ja näistä voidaan koostaa pidempiä hyökkäys-, puolustus- ja liikkumisharjoituksia, jotka on nekin luetteloitu. Leirillä harjoiteltiin järjestelmän yksinkertaisempia harjoitusmuotoja. Erityisesti lauantain toisissa harjoituksissa ja myös sunnuntaina treenattiin samoja tekniikkayhdistelmiä myös parin kanssa suojat päällä.

 

Perushyökkäyksiä harjoiteltiin myös kovalla kontaktilla parin kanssa niin, että parin oli torjuttava hyökkäys ja tehtävä vastahyökkäys. Filho korosti tämän merkitystä otteluharjoittelussa. Hänen näkemyksensä oli, että runsas kevyt sparraaminen aiheuttaa ottelussa lepsuja otteita ja kovaa sparria taas ei loukkaantumisriskin takia voi tehdä kovin paljon. Siksi tällaisia kovia ja vuorovaikutteisia pariharjoituksia tulisi tehdä runsaasti.

 

Lauantaina käytiin läpi myös Filhon tavaramerkkinä tunnettuja erikoispotkuja, kuten takakiertopotkua, kirvespotkua ja ”brazilian kickinä” tunnettua kiertopotkun variaatiota. Vaikka Filhon opetustapa oli karatenomainen, tekniikat olivat selvästi potkunyrkkeilytekniikoita. Kiertopotkun hän tosin opettaa selvästi vähemmällä vartalonkäytöllä, kuin Suomessa on tapana.

 

Paitsi tekniikkaa, Filho opetti myös potkunyrkkeilyyn sopivaa asennetta ja mielenlaatua. Leirillä korostettiinkin kerta toisensa jälkeen periksiantamattomuuden ja koko sydämellä mukana olon tärkeyttä harjoittelulle. Tätä symboloi kyokushinkaista periytyvä ”oss”-tervehdys, jota toisteltiin lähes tilanteessa kuin tilanteessa läpi leirin. Leirin viimeisten harjoitusten lopuksi pidettiin vielä keskustelutilaisuus, jossa osallistujat saivat kysellä Filholta vapaasti tämän näkemyksiä ja vetäjä itse kertoi omasta ottelu-urastaan.

 

Leirille saapui oppia hakemaan peräti 105 potkunyrkkeilijää. Näistä menestyneimpiin lukeutui Vantaan Kamppailukeskuksen EM-hopeamitalisti Marja-Liisa Väänänen, joka kommentoi leiriä:

 

- Leiri on tuntunut oikein mukavalta, vaikka treeni on ihan erilaista mihin olen tottunut. Siitä sai kuitenkin uutta näkökulmaa. Harjoituksen aloittaminen mokusolla auttoi keskittymään normaalia paremmin. Oli hyvä että tekniikkaa harjoiteltiin myös ilmaan, sitä tulee itse tehtyä liian vähän. Kiai-huudot tuntuivat kyllä oudoille.

 

Marja-Liisa edustaa Suomea tänä vuonna sekä alapotkujen että yläpotkujen MM-kisoissa. Hän valotti hieman myös syksyn kisasuunnitelmiaan:

 

- Molemmat MM-kisat ovat minulle tärkeät. Aiemmin olen otellut enemmän yläpotkuin, mutta nyt treeniä on painotettu alapotkujen suuntaan ja olen tykännyt niistä kovasti. Ennen MM-kisoja ottelen syyskuun lopulla Nordic Openissa. Siellä osallistun K1-sarjaan, jotta saan tuntumaa alapotkujen kanssa ottelemisesta. Vähän jännittää kun en ole aiemmin otellut K1-säännöin.

 

Luonnollisesti haastattelimme myös leirin päätähteä Francisco Filhoa, joka kertoi avoimesti näkemyksiään harjoittelusta.

 

- Tärkein asia, jonka haluan opettaa on, että tulisi pyrkiä täydelliseksi (complete) kamppailijaksi. Se ei tarkoita vain täydellisyyttä ottelussa vaan myös elämässä. Pitää olla sisäisesti vahva, Filho totesi.

 

Leirillä harjoiteltiin runsaasti perustekniikkaa ilmaan, välillä kiai-huudon saattelemana. Filho halusi valottaa tätäkin puolta hieman enemmän:

 

- Meillä aktiivikilpailijat eivät harjoittele kovin paljon perustekniikkaa, koska painotus on kilpaharjoittelussa. Kaikki kuitenkin aloittavat harjoittelun perustekniikasta ja kun kilpaura on ohi, perustekniikan harjoittelua voi jatkaa vaikka vanhuusikään asti.

 

- Kiai on tärkeä, koska se tuo rytmitystä hengitykseen ja antaa energiaa suoritukseen. Ottelussa et tietenkään voi huutaa suu auki, mutta silloinkin kiai tehdään puhaltamalla ilmaa ulos äänettömästi. Se antaa lisävoimaa iskuihin.

 

Filho näki myös selkeitä eroja suomalaisen ja brasilialaisen potkunyrkkeilyn harjoittelun välillä.

 

- Brasilia on köyhä maa, eikä harrastajilla usein ole suojia. Siksi Brasiliassa potkuja ei harjoitella vastustajaan niin paljon täydellä kontaktilla. Tämän takia brasilialaiset ovat usein teknisempiä, mutta suomalaisottelijoilla on hyvin voimakkaat tekniikat. (Filhon omista tekniikoista ei puuttunut voimaa. Toim. huom.)

 

Filholla oli myös annettavanaan pari vinkkiä suomalaisottelijoille:

 

- Jotta kehittyisi paremmaksi, kannattaa tarkkailla tekemistään ja oppia omista virheistään. Kannattaa myös katsoa paljon hyvien ottelijoiden matseja, koska niistä oppii. Huonoja otteluita ei kannata seurata, koska niistä oppii vain virheitä.

 

Lopuksi Filho halusi vielä jakaa kiitoksia:

 

- Erityisesti haluan kiittää Anna-Leena Riekkolaa, Delcio Pereiraa ja Pasi Rantalaa mahdollisuudesta tulla opettamaan teitä.

 

 

Kuvagalleria leiriltä: https://picasaweb.google.com/appelsiininsiemen/103CANON