”Haluan antaa lajille takaisin”

Jussi Maula haluaa yhä kehittyä tuomaroinnissa. Hänelle tärkeää on varmistaa, että kehässä on mahdollisimman neutraali ympäristö ottaa selville, kumpi ottelija on parempi ja kumman kuuluu sääntöjen puitteissa voittaa. 

Jyväskylän Jigotai Kickboxingin riveissä vaikuttava Jussi Maula palkittiin syyskuussa Italiassa käydyissä lasten ja nuorten MM-kilpailuissa parhaana mieskehätuomarina. Mies itse on valinnastaan luonnollisesti  erittäin iloinen.
– Italian liiton päävalmentaja kävi jossakin vaiheessa kyselemässä tietojani ja kertoi, että aikoo ehdottaa minua kisan parhaaksi kehätuomariksi. Sen jälkeen kukaan ei maininnut asiasta mitään, ja se vähän jo unohtui.  Kun sitten sain tietää valinnasta, niin olihan se todella mukava yllätys, Maula muistelee.

Tuomarin tehtävien pariin Maula päätyi noin kahdeksan vuotta sitten. Takana oli joitakin vuosia potkunyrkkeilyä, myös kilpatasolla.
– Muutaman ottelun olin ottanut, mutta suoraan sanottuna se touhu ei oikein napannut. Aloin pohtia tuomarointia, ja kävin arvostelutuomarikoulutuksen. Sen jälkeen kävin parissa kisassa tuomitsemassa, ja se tuntui ihan omalta jutulta. Meitä oli sellainen hyvä tuomariporukka, ja siitä se innostus lähti.

Muiden tekemisen mahdollistaminen

Nyt taskussa on kansainväliset A-tuomarin paperit. Niiden saaminen vaatii kovaa ja pitkäjänteistä työtä, eikä Suomessa ole tällä hetkellä kuin kaksi nämä paperit omaavaa henkilöä. Toinen on siis Jussi ja toinen Sami Savo. Kriteereiden mukaan kansainväliseen A-luokkaan voidaan korottaa, kun henkilö on muun muassa osallistunut minimissään kolmiin  WAKO:n arvokilpailuihin (EM tai MM) sekä vähintään kolmeen WAKO:n World Cup – kilpailuun. Hän on läpäissyt hyväksytysti 160 kysymyksen teoriakokeen A -luokan vaatimuksien mukaisesti ja pystyy toimimaan täysin itsenäisesti, virheettömästi ja sääntöjä noudattaen arvokilpailuiden finaaleissa. Tuomaripätevyys on voimassa aina kaksi vuotta kerrallaan ja se pitää sen jälkeen uudelleen päivittää

Maulalle on tärkeää saada antaa lajille jotakin takaisin. Vaikka kilpailu potkunyrkkeilyssä ei aikanaan kiinnostanut, on laji muuten lähellä sydäntä. Tuomaritoiminnan kautta Maula haluaa omalta osaltaan olla mukana mahdollistamassa muiden tekemistä.
– Ottelijat tekevät todella kovaa työtä lajia harjoitellessaan. Haluan vaikuttaa siihen, että kun he nousevat kehään, siellä on mahdollisimman neutraali ympäristö ottaa selville, kumpi on parempi ja kumman kuuluu sääntöjen puitteissa voittaa.

Omia vahvuuksiaan vaatimaton mies on hieman vastahakoinen listaamaan, mutta kun oikein puristaa, niin sanainen arkku aukeaa hieman senkin suhteen.  Maula toteaa omaavansa kyvyn analysoida ja kritisoida omaa toimintaa. Vaikeuksia ei myöskään tuota ottaa neuvoja ja kritiikkiä vastaan muilta.
– Haen apua niissä kohdissa, joissa omat kyvyt eivät riitä. Haluan aina selvittää oikeat toimintamallit ja ratkaisut.

Vielä ainakin kymmenen vuotta

Haasteita löytyy yhä. Maula toteaa nauraen suurimman haasteen olevan se sohvalta itsensä ylös kiskominen. Kehässä sitten haasteet ovat hieman toisenlaiset.
– Tuomaroinnissa on oikeat ratkaisut tehtävä äärimmäisen nopeasti. Tietämys ja sääntötuntemus sekä sääntöjen soveltamistaidot pitää olla ihan mielettömän hyvät, jotta niissä tilanteissa pärjää.

Jussi Maula on varma siitä, että hänet nähdään kehässä vielä ainakin seuraavat kymmen vuotta. Tavoite on yhä kehittyä ja käydä ahkerasti kilpailuissa tuomitsemassa.
– Haluan jatkaa samalla hyvällä linjalla, joka nyt on löydetty ja mahdollistaa kaikille reilun otteleminen kilpailutilanteissa.

Hän muistuttaa, että vaikka niin ottelijat kuin tuomari ovat kehässä tekemässä yksilösuoritusta, niin takana on iso porukka.
– Yksin tähän ei pysty kukaan. Sami Savo on ollut ja on tosi isossa roolissa tukemassa ja antamassa neuvoja. Ilman häntä tämä ei olisi ollut edes mahdollista. On tärkeää, että lähellä on joku, joka pystyy sanomaan joka tilanteeseen, menikö oikein vai väärin ja tarvittaessa kertomaan, mitä olisi voinut tehdä paremmin, Maula kiittelee.

Oman seuran ja oman isän, Esa Maulan, taloudellinen tuki on puolestaan mahdollistanut sen, että kansainvälisiä kilpailuita on voinut koluta suhteellisen ahkerasti. Sinnekin suuntaan lähtevät nöyrät kiitokset.